Home

Nieuws

Flynth: ‘Stopperspremie melkvee is prima regeling’

Volgens Flynth Adviseurs en Accountants is er voldoende animo voor de stopperspremie in het fosfaatreductieplan. Voor een goede afweging moeten wel alle details bekend zijn van de stoppersregeling en van de GVE-reductieregeling.

De stopperspremie is een prima regeling voor bedrijven met melkvee die toch al wilden stoppen met melken. Volgens Jan Breembroek, directeur agrarisch van Flynth, biedt de stopperspremie van €1.200 per grootvee-eenheid (GVE) voor de meeste bedrijven in ieder geval meer dan genoeg compensatie voor het alternatief: doormelken in 2017 en de rechten in 2018 verkopen. Die €1.200 geldt alleen in de eerste openstelling van de stoppersregeling van 20 februari tot en met 3 maart en is exclusief het voorschot van banken op de verkoop van fosfaatrechten, naar verwachting ook een bedrag van €1.200.

'Wil iemand volledig stoppen met zijn bedrijf of toch doorgaan met jongvee? Dat kan nogal een verschil maken'.

150 stoppers bij Flynth

Breembroek verwacht dan ook voldoende animo om aan te melden. Bij Flynth Adviseurs overwegen circa 150 van de 3.000 melkveebedrijven te stoppen binnen de stoppersregeling. “Maar daarbij is het wel zaak om een goede afweging te maken. En daarvoor moeten we eerst alle details van stoppersregeling en van de GVE-reductieregeling kennen”, aldus Breembroek. “Wil iemand volledig stoppen met zijn bedrijf of toch doorgaan met jongvee? Dat kan nogal een verschil maken.” In dat verband is ook van belang wat er met het vee gaat gebeuren. Breembroek hoort ook de verhalen over stoppers die nu al hun beste gebruiksvee ruilen met bedrijven die straks doorgaan. Voor zover nu bekend is alleen export en slacht van dieren een mogelijkheid om te voldoen aan de voorwaarden van de stoppersregeling. "In hoeverre dat ruilen nu gebeurt kunnen we niet beoordelen”, aldus Breembroek.

Niet meewerken aan constructies

Breembroek benadrukt dat Flynth niet meewerkt aan constructies die zijn bedoeld om onder de gevolgen van het fosfaatreductieplan uit te komen en daarmee het gezamenlijke doel te frustreren om de fosfaatproductie in 2017 omlaag te krijgen. “Dat sluit samenwerkingen tussen melkveehouders en jongvee-opfokkers overigens helemaal niet uit”, stelt Breembroek vast. “Op dit moment is echter voor alle betrokken partijen van belang dat er snel duidelijkheid komt.”

De details van de stoppersregeling worden mogelijk deze week bekend, medio februari volgen de details van de GVE-reductieregeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.