Home

Nieuws 11 reacties

Boer bedwelmd bij mixen mestput

In het Brabantse Erp is maandagochtend een boer bedwelmd geraakt bij het mixen van een mestput.

De mest in een stal werd gemixt en het slachtoffer viel daarbij flauw, vermoedelijk als gevolg van een te hoge concentratie ammoniak. Dat meldt Omroep Brabant. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.

Inspectiedienst ingeschakeld

De inspectiedienst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ingeschakeld, maar heeft volgens Omroep Brabant geen verder onderzoek ingesteld omdat het ging om de eigenaar van het bedrijf.

Laatste reacties

 • gdluggenhorst1

  Altijd wordt weer gegrepen naar de naam Ammoniak!
  Maar Waterstofsulfide (H2S) H2S is een giftig gas dat een sterke geur heeft. Deze sterke geur lijkt op de geur van rotte eieren. Hierdoor is H2S herkenbaar. De herkenbaarheid van de geur van H2S is alleen maar bij zeer lage concentraties door een mens waar te nemen. Bij hoge concentraties of langdurige blootstelling kan men de geur van H2S minder goed waarnemen omdat dan de intensiteit van de geurgevoeligheid achteruit gaat.

 • JKr

  Hier wordt door omroep brabant bewust voor gekozen omdat ammoniak bekend is in de volksmond en zo weerstand opwekt bij de burger zodat er weer gewezen kan worden hoe gevaarlijk ammoniak is voor alles en iedereen en in het bijzonder voor de natuur. We hebben de media / journalisten tegen. Journalisten zijn onze grootste tegenstanders, er wordt van alles geschreven zonder onderzoek naar de waarheid en zo wordt het standpunt van de burger bepaald door foute voorlichting, op zijn groen links. Kijk eens waar Trump tegen ageert, die journalisten die leugens vertellen.

 • HenriBusger

  Put mixen = alle deuren en luiken openzetten, toch? Ik durf de stal wel in te gaan tijdens het mixen. Ken de details niet, maar bovenstaande moet toch algemene kennis zijn?

 • Bennie Stevelink

  Vanaf 1990 ging de zwaveltoestand van de grond achteruit. Daarmee daalde ook het zwavelgehalte in ruwvoer. Dit had tot gevolg dat er minder H2S gevormd werd in de mest. Mest mixen werd veiliger.

  Sinds een aantal jaren wordt er meer aandacht besteed aan zwavelbemesting. Ook gebruiken veel boeren in het voorjaar geen KAS maar Entec die veel zwavel bevat. Daarmee stijgt het zwavelgehalte in ruwvoer en daarmee ook de vorming van H2S in mest.
  Mest mixen e.d. wordt weer gevaarlijker, houd daar rekening mee.

 • Hindrik66

  Foute gerelateerde artikelen redactie.
  Dit item gaat over het gevaar bij mestmixen en niet over ammoniak en stikstof.
  Zoals hierboven al aangegeven; we hebben de media [incl boerderij] tegen

 • hylkema.l

  Dit is bij sommige reacties de zaak omdraaien. De pers de schuld geven van nieuws over een ongeluk. Deze boeren steken de kop in het zand.

 • Jan van het Zand

  Ik durf......schrijft ie.......totdat ie helemaal niks meer te durven heeft....

 • woutentrudi1

 • WGeverink

  Idd gdluggenhorst1. H2S in hoge concentraties ruik je niet. In de olie en gas industrie is de mogelijke aanwezigheid van H2S een van de redenen waarom je de hele dag met een monitor aan de borstzak loopt. H2S ontstaat bij de afbraak van organische stof waarbij zuurstof afwezig is. Dodelijke hoeveelheden H2S kun je al produceren door vies water (met organische stof) een aantal dagen met rust te laten in een tank. Een mestput is ideaal voor H2S productie. Daarom is het zo belangrijk dat er zo min mogelijk mest zo kort mogelijk in de stal wordt opgeslagen. Mest hoord buiten de stal! Niet alleen omdat het een paar keer in het jaar als het in beweging wordt gebracht dodelijk kan zijn voor mens en dier maar ook omdat de gassen die uit de mest ontsnappen het hele jaar de technische resultaten drukken! Goeie opmerking Parel.

 • farmerbn

  Mest mixen onder een roostervloer is misschien niet hetzelfde als mest mixen onder zo'n dichte vloer met milieu-keur. Kan me voorstellen dat er meer slecht gas onder een dicht dek zit.

 • WGeverink

  Naarmate het stront niveau in de put omhoog gaat worden de gassen de put uit gedrukt. Zo simpel is dat. Kleppen in de roosters maken een gevaarlijke situatie alleen maar gevaarlijker omdat deze voorkomen dat gassen (die vroeg of laat toch in het milieu belanden) op een wat veiligere manier weggeventileerd kunnen worden. Uit een put zonder ventilatie ontsnappen het eerst de lichtere gassen. Als de put bijna vol is is de concentratie H2S het hoogst omdat dit gas wat zwaarder is dan lucht.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.