Home

Nieuws 7 reacties

Staat wint zaak over schone lucht

De Haagse rechtbank vindt niet dat het recht op schone lucht wordt geschonden, ook al is op verschillende plaatsen in Nederland, zoals in veedichte gebieden, mogelijk sprake van overschrijding van de normen voor fijn stof.

Milieudefensie had de Staat voor de rechter gedaagd, omdat sprake zou zijn van schending van het mensenrecht op gezondheid.

Vervuiling door met stikstofoxiden en fijn stof moet zowel volgens Europese richtlijnen als volgens afspraken bij wereldgezondheidsorganisatie WHO bestreden worden. Maar de rechter vindt niet dat de staat op dit moment haar verplichtingen niet nakomt. De regering spant zich wel in voor verbetering van de luchtkwaliteit, onder meer door te werken aan gezondere lucht rond veehouderijbedrijven.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, laat via het ANP weten dat Nederland ‘op de juiste weg is om onze luchtkwaliteit te verbeteren’. “Met het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit zetten we in op het permanent schoner maken van onze lucht”, zegt de staatssecretaris.

Milieudefensie teleurgesteld

Milieudefensie is teleurgesteld over de uitspraak. Volgens een woordvoerder is la lang duidelijk dat mensen ziek worden van slechte lucht. De organisatie overweegt in hoger beroep te gaan.

Laatste reacties

 • hollandagri

  gefeliciteerd staat, volgens milieudefensie worden mensen ziek van de lucht . boeren wonen en werken in de "vieze lucht". probleem lost dan vanzelf op, de boeren gaan als eerste dood. en geen veehouderij schiet over....

 • farmerbn

  Stel je voor dat de Staat had verloren. Dat kan de rechter echt niet op z'n geweten hebben. De hele Randstad en industrie is dan in het geding. De economie moet dan stoppen. Allemaal naar de knoppen door milieudefensie.

 • veelust

  Milieudefensie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de staat wat betreft schone lucht. Alle mensen die bij milieudefensie werken rijden niet in een benzine of diesel,er gaat er niet een met het vliegtuig en zo kun je nog een heelveel dingen bedenken. Heb zo een idee dat ze zelf ook meedoen aan luchtvervuiling, dus rechtszaak tegen hun eigen

 • fietskip

  Volgens de staatssecretaris op de goede weg?
  Is het niet zo dat er meer auto's zijn en er meer vliegbewegingen zijn?
  Is dan de veehouderij de enigste die de verontreiniging wel aan moet pakken?!

 • Jan Braakman

  De zaak van Milieudefensie was gericht tegen alle soorten van luchtverontreiniging - dus ook van vliegtuigen, auto's, industrie etcetera. Maar Boerderij schrijft voor boeren, en dus wordt in berichtgeving op Boerderij.nl extra aandacht gegeven aan die elementen die voor de boer het meest relevant zijn.

 • alco1

  Zelfs op de tv werd de landbouw niet genoemd!

 • farmerbn

  Landbouw is ook niet het grootste probleem.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.