Home

Nieuws 3 reacties

Rekening opruimen gedumpte drugs niet voor grondeigenaar

Onschuldige eigenaren hoeven niet op te draaien voor opruimkosten als drugsafval op hun grond wordt gedumpt.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag 20 december bepaald in een rechtszaak die een inwoner van Nuenen (Noord-Brabant) aanspande omdat de gemeente de rekening naar hem stuurde.

“Als drugsafval wordt gedumpt en de overheid moet het snel zelf opruimen vanwege een gevaar voor de volksgezondheid, dan kan de overheid de kosten niet verhalen op de onschuldige eigenaar van het terrein als hem geen verwijt kan worden gemaakt en het opruimen vooral in het algemeen belang is. De maatschappij zal bij zichzelf moeten nagaan of zij eigenaren van percelen waar drugsafval is gedumpt dan wel een overheid die snel moet opruimen, tegemoet wil komen in die kosten”, aldus de uitspraak van de rechter.

Naar de uitspraak werd reikhalzend uitgekeken. Er bestaan tot dusver geen of weinig uitspraken over de kosten van drugsdumpingen op particulier terrein.

Grondeigenaar opgelucht

De getroffen Nuenenaar erfde van zijn vader een stuk grond, waarop binnen een jaar tijd twee keer drugsafval werd gedumpt. Op 28 september 2016 werd in het weiland een busje met drugsafval in brand gestoken en op 8 augustus 2017 werden 40 vaten gedumpt en ook in brand gestoken.

De daders werden niet gevonden. De gemeente liet de gevaarlijke troep in beide gevallen onmiddellijk opruimen en stelde de grondeigenaar aansprakelijk voor de kosten die kunnen oplopen tot € 45.000.

De grondeigenaar is erg opgelucht door de uitspraak. Dat liet hij via zijn advocaat weten in een korte verklaring.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Was ook vreselijk onbeschoft van de gemeente Nuenen

 • alco1

  Ik zou direct wat in de tuin gooien bij de burgemeester aldaar.
  Dan snappen ze het misschien beter.

 • info36

  Wat een schoftige overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.