Home

Nieuws

Consument gaat minder vlees eten

Bijna een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van ING onder 13.000 Europese consumenten.

De keuze om minder vlees te eten wordt vooral beïnvloed door milieuoverwegingen, maar ook door de impact op gezondheid en dierenwelzijn.

Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren, daalt de vleesconsumptie per persoon naar verwachting met 3%. Dit komt neer op zo’n twee biefstukken per jaar bij een huidige consumptie van bijna 40 kilo.

Ook in de rest van Europa leeft het voornemen om minder vlees te eten, al verschillende de redenen per land. In totaal verwacht een van de vier Europeanen minder vlees te eten over vijf jaar. Gemiddeld genomen is gezondheid voor Europeanen de belangrijkste reden om hun vleesconsumptie te minderen. Van alle dierlijke producten is de Nederlandse consument het meest gehecht aan kaas, gevolgd door kip en rundvlees. Van de Nederlandse consumenten zou 10% geen enkel product missen wanneer ze geen dierlijke producten meer zouden eten.

Alternatieven voor dierlijke eiwitten

Er is echter wel een verschuiving zichtbaar in de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Bedrijven spelen hierop in en ook het overheidsbeleid draagt hieraan bij. Volgens het onderzoek gaan alternatieven voor dierlijke eiwitten het origineel overtreffen op aspecten als prijs, gemak of gezondheid. Desondanks blijken sommige eiwitbronnen voor velen nog een brug te ver. Uit het onderzoek blijkt dat een hamburger op basis van insecten of algen bij slechts 10% van de consumenten regelmatig op het menu staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.