Home

Nieuws 33 reacties

GroenLinks: Brussel moet ingrijpen in mestbeleid

GroenLinks heeft de Europese Commissie gevraagd om Nederland hard aan te pakken over het mestbeleid.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff en Europarlementariër Bas Eickhout vinden dat Nederland de mestproblematiek niet goed aanpakt. Zij roepen de Commissie op om Nederland de komende jaren streng in de gaten te houden op het naleven van de verplichtingen die de nitraatrichtlijn met zich mee brengt.

De politici vragen de Europese Commissie om Nederland te dwingen tot extra maatregelen. De huidige maatregelen zijn volgens hen niet effectief, waardoor het mestgebruik leidt tot vervuiling van water en lucht en afname van biodiversiteit. De berichtgeving over grootschalige mestfraude was voor de Grashoff en Eickhout de druppel die de emmer deed overlopen.

‘De Nederlandse overheid heeft weggekeken bij grootschalige mestfraude’

“De Nederlandse overheid heeft een potje gemaakt van het mestbeleid en weggekeken bij grootschalige mestfraude. Dat alles met ernstige gevolgen voor natuur, gezondheid, biodiversiteit en onze drinkwatervoorziening. Het is goed als de Europese Commissie nu eist dat de Nederlandse regering snel zijn verplichtingen nakomt”, aldus Grashoff.

Zesde actieprogramma nitraatrichtlijn

In de brief aan Eurocommissaris Karmenu Vella is GroenLinks niet alleen kritisch over het behalen van de milieudoelen op het gebied van water en lucht, maar ook over de werkwijze van de Nederlandse overheid bij het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn. Grashoff vindt dat de Tweede Kamer te weinig tijd heeft om de taak van de overheid te controleren, nu er formeel nog geen voorstel voor het zesde actieprogramma ligt, dat per 1 januari van kracht moet worden.

Volgens GroenLinks is het duidelijk dat Nederland tot nu toe te weinig doet om natuur, water en biodiversiteit te beschermen. “Het al dan niet verlengen van derogatie hangt dan uiteraard af van de mate en het tempo van het aangescherpte nationale beleid, en dan met name van het zesde actieprogramma en de PAS. Daarbij hopen ook wij dat de derogatie zo in stand kan blijven”, zegt Grashoff.

Lees meer artikelen over mestfraude

Laatste reacties

 • Hogman1

  zie hier ,de ware aard

 • farmer135

  Op basis van het foutieve en tendentieuze artikel in het nrc krijgen boeren weer de rekening gepresenteerd.

 • alco1

  Holle vaten klinken het hardst!
  Zielig dat elk voorval aangegrepen wordt om onze sector in een kwaad daglicht te stellen en dat vooral door partijen die geen enkele kennis hebben van het economische belang van onze landbouw.

 • ghsmale

  De "groene" rakkers zijn aan zet
  het wordt er niet beter op in dit land

 • bankivahoen

  Boeren bashen is ze niet vreemd. Tot de laatste het licht uitdoet, eerder gaan ze niet terug in hun hok.

 • Piet Piraat

  Volgens Groenlinks is dus de hele sector schuldig, zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen op basis van een artikel in het NRC, dat op zichzelf al weer door dezelfde krant is gecorrigeerd.

  (Bananenrepubliek)

 • Diep triest. Dat dit allemaal zomaar kan gebeuren. Misschien nog een tip voor hem als hij alles graag gelijk wil pak dan ook de overbevolkte autowegen aan met een teveel aan auto's en zorg dat er eens wat aan de alsmaar groeiende luchtvaart wordt gedaan. Maar nee dat zou wel eens problemen kunnen geven met een grote groep mensen. Die paar boertjes pesten dat gaat eenvoudiger. Weleens aan de riooloverstorten gedacht wat die allemaal vervuilen?
  Bij de grootste steden zit de meeste vervuiling.

 • deB.

  Waarom zeggen wij als sector naast elkaar, tot hier en niet verder...kom naar buiten met daadwerkelijke cijfers over uitstoot verkeer, luchtvaart en andere vormen van transport....daarnaast de cijfers van landbouw, inclusief de mineralen die wij weer binden in onze bedrijven.

  Dit land cq beleid is helemaal de weg kwijt, en volgt hun eigen waanbeelden!

  Bah wat een rot land

  En die grashoff en consorten moeten we helemaal niet te vreten houden, laat hem zelf zijn kossie bij elkaar telen...nee daar is hij te lui voor, en dan vroom in de supermarkt lopen!! Denk na man, je snapt niet wie voor jou kostje zorgt

 • Attie

  Hoop maar dat ze in Brussel wijzer zijn, en onze 'groene mannetjes' kennen !

 • Peerke1

  En dat allemaal naar aanleiding van een artikel in het NRC. Het is niet eens bewezen dat het ook zo is. Je bent pas schuldig als je bij de rechter veroordeeld bent.
  Zo als het er nu naar uit ziet is het allemaal laster richting de boeren die alles netjes in orde hebben en per slot van rekening eten de mensen spotgoedkoop eerlijk en gezond en veilig voedsel. Ze zouden de boeren dankbaar moeten zijn.

 • oorspronkelijk

  oorlog of diplomatie
  brabantsdagblad collumnist v/d meulen ziet ze vliegen
  vanmorgen had v/d meulen in zijn collum strontvliegen aan tafel.(in de zomer)
  die heb ik nog nooit verder waargenomen als op mestflatten.
  dus nepnieuws maar onverteerbaar tendentieus
  gelijk de politiek die van incident naar incident acteert
  gaat niet over mestbeleid maar burgelijke ongehoorzaamheid
  wel economisch getint maar vergelijkbaar met onder invloed of te hard rijden
  wat te denken van Paradise papers

 • ENDE902

  Als we het rustig van een afstand bekijken zien we:
  1. Nieuwe minister moet een department opnieuw oprichten.
  2. NRC komt met zwaar overdreven beschudigingen, die ze later afzwakken richting mesthandel.
  3. Zoals verwacht, de nieuwe minister voelt zich geroepen de sector bij elkaar te roepen.
  4. De heer Grashoff roept Europa op om in te grijpen inzake mestbeleid, terwijl het zijn taak is om regering te controleren en bij te sturen.

  Mijnheer Grashoff,
  Ik ga er vanuit dat dit georganiseerd is om de agrarische sector een flinke klap toe te brengen . Helaas komt dit bij mij niet over als fatsoenlijk bestuur en zal een oplossing niet ten goede komen.

 • Almagro

  Ik vreet een bezemsteel wanneer Groen Links niet al op de hoogte was vóór plaatsing in het NRC. Wanneer zo'n vooringenomen en foutief artikel over laten we zeggen Marokkanen in het NRC was verschenen was het land te klein geweest. Klaver had moord en brand geschreeuwd. Maar met een agrariër kan men in dit land doen wat men wil, je mag er nog net niet op schieten.

 • info196

  Bij GroenLinks werkt het blijkbaar zo: als enkele mensen frauderen, wordt een door GroenLinks aangewezen groep mensen/ondernemers er voor gestraft.
  Dan zou je in de zelfde lijn ook kunnen zeggen: We betalen alle volksvertegenwoordiger 3 maanden lang geen loon uit, omdat het vermoeden bestaat dat er enkele zijn die sjoemelen met declaraties.
  GroenLinks kan beter Geellinks heten, de kleur van bananen.....

  Volgens mij zijn ze ook vergeten dat ze zelf een plekkie in de Tweede Kamer hebben. Daar hadden ze aan kunnen dringen op intensievere controle van mestbeleid/mesttransporten etc.

 • agratax(1)

  Ik dacht dat GL niet de grootste fan van Brussel is. Nu GL stront aan de knikker ruikt, direct om Brussel roepen om de veeboeren te elimineren. Liever nog alle moderne voedselproducenten en zo iedere Nederlander dwingen om bio-vega burgers te eten of anders ongenadig veel belasting te betalen op zijn import eten.
  @12:18. De grootste vervuiler durft GroenLinks niet aan te pakken, dat is nl. de MENS, die met zijn ongebreidelde groei deze aardkloot ver smeert en voor andere wezens onleefbaar moet maken om zelf door te kunnen fokken.

 • Frederiqe

  Den haag brussel. ZAK IN DE STRONT

 • 8.000.000....... achtmiljoen....... verkeersboetes per jaar in Nederland ,MOET GROENLINKS DAAR EENS NIET IETS AAN DOEN ?, (niet goed voor het electoraat)

 • Mestfraude ,net voor het debat over de nietraatrichtlijn , in het nieuws ............ hoe groenlinks in de pers in Nederland ?

 • DJ-D

  Groen links wil meer biodiversiteit? Wees dan niet tegen de jacht en houd de natuur in evenwicht door de rovers van weide en akkervogels in gareel te houden. Dat is pas frauderen. Als er boeren zijn die zogenaamd frauderen met mest en daardoor minder milieuschadelijke kunstmest nodig hebben. Dan zijn dat degene die meer bijdragen aan een beter milieu dan hij zelf.

 • frl

  Grashoff net als klaver een gladjannus.

 • Zuperboer

  Waarom hoor ik het CDA niet wat luider in deze. Von Martels zit toch in de kamer?

 • @123

  Het lijkt verdacht veel op een voor opgezet eentweetje door GroenLinks en NRC gedeeltelijk fakenieuws de wereld insturen en maar hopen dat iedereen er als een gek achteraan holt.

 • alco1

  Met de dreigen van derogatie zullen ze ons nog lang kleineren.
  Het is een politieke richting die ons tegen elkaar opzet en dan voor allerlei stompzinnigheden een meerderheid krijgt.

 • ALCO heeft ze Door ...!

 • info196

  vraagje aan iedereen die op dit artikel heeft gereageerd:

  Heeft iemand van jullie ook de telefoon gepakt en het nummer van de Tweedekamerfractie van GroenLinks gebeld?
  Ik moet u zeggen: ik heb ze zojuist gebeld en gevraagd of Grashof in het vervolg niet de fraude van enkele mensen in de schoenen van een hele sector wil schuiven.
  Ik denk namelijk dat we met dit soort telefoontjes meer bereiken dan onze kritiek alleen maar op een site van Boerderij of Boerenbusiness intypen.

 • alco1

  Oke info.
  Maar dat zal ook niets uithalen, daar in dat nest.
  We moeten het gewone publiek bereiken.
  Want de politiek lult achter de stemmers aan.

 • Frederiqe

  Trekkers op de weg wie niet luisteren wil moet maar voelen

 • wmeulemanjr1

  Het schimmige aantal koeienreductie is in feite ook fraude t.b.v. de heilige derogatie wat nog niet eens een feit is

 • deB.


  We hebben het als sector al veel te ver laten komen!

  Het is een keer, tot hier en niet verder.... maar nu blijven we schietschijven. • Bennie Stevelink

  Als de fraude er niet was geweest had de NRC ook niet over fraude kunnen schrijven. Dan hadden wij ook niet hoeven te discusseren over hoe groot de fraude nu wel of niet is.
  Zorg als sector dat je de zaak in orde hebt en je voorkomt een hoop gedoe.

 • bankivahoen

  Denk je echt als je meehuichelt dat je buiten schot blijft Bennie?

 • alco1

  Dit kun je niet voor elkaar hebben door de zeer verschillende analyses, ook bij de eerlijkheid.
  Dit maakt fraude en eerlijkheid niet te onderscheiden.

 • wmeulemanjr1

  @bennie, veel mensen zijn pas tevreden als de landbouw vleugellam is, alleen wij agrar/landbouwers zijn daarin te goedgelovig.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.