Home

Nieuws laatste update:23 nov 2017

Europees Hof: verbod nertsenhouderij is rechtmatig

Ook in Europa heeft de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) geen gelijk gekregen. De Nederlandse overheid heeft rechtmatig gehandeld met het verbod op de nertsenhouderij vanaf 2024 in te voeren.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg blijkt het eens te zijn met de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad dat de pelsdierhouderijsector tot 2024 voldoende tijd heeft om gemaakte investeringen in de nertsenhouderij terug te verdienen. Vanaf 1 januari 2024 zijn Nederlandse pelsdierhouders verplicht hun bedrijf te sluiten.

Geen compensatie voor investeringen

De Nederlandse overheid hoeft geen compensatie te bieden voor alle investeringen die nerstenhouders in de afgelopen jaren aan en in hun bedrijfsgebouwen en dergelijke hebben gedaan. Dat stelt het Europese Hof in zijn uitspraak. Vanaf 2013 hadden nertsenhouders het verbod op termijn kunnen voorzien. Ze hebben in Nederland voldoende rechtsbescherming gehad, aldus het Hof.

Verhagen (NFE) teleurgesteld

De directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), Wim Verhagen, is zoals te verwachten was teleurgesteld over de uitspraak van het Europese Hof. Het voorstel voor subsidiëring van de sloop- en ombouwkosten in pelsdierhouderij dat het kabinet onlangs indiende is bij lange na niet voldoende , aldus Verhagen.

‘Vergoeding dekt nog geen 5% schade’

Volgens NFE-voorman is de vergoeding die op die manier beschikbaar komt nog geen 5% van de totale economische schade die nertsenhouders lijden als gevolg van het verbod. Het kabinet schatte de totale economische schade van de standstill tot het einde van de nertsenhouderij in 2024 eerder in op € 1 miljard.

Lees het interview dat Boerderij in april 2017 had met NFE-directeur Wim Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.