Home

Nieuws

Drones toegestaan in strijd tegen wiet in mais

Limburgse boeren mogen drones met camera’s inzetten om te controleren of er illegaal wiet wordt verbouwd in de mais.

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, ziet ‘geen onnodige beperkingen voor de inzet daarvan’. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Aantasting van de privacy is in dit geval niet echt een probleem, vindt de bewindsman.

Normaal geldt dat burgers of bedrijven alleen drones voor cameratoezicht mogen inzetten als dat echt nodig is. Dat kan het geval zijn als op een bepaald terrein dat eigendom van die burger of dat bedrijf is, regelmatig diefstal plaatsvindt of zaken worden vernield. Ook moet duidelijk zijn dat andere, minder ingrijpende maatregelen als het plaatsen van hekken of verlichting of extra surveillance onvoldoende helpt. Verder zal de verantwoordelijke duidelijk moeten aangeven dat hij met behulp van drones cameratoezicht uitvoert. Is dat niet kenbaar gemaakt, dan is hij strafbaar in verband met regelgeving rondom privacy.

Camerabeelden van wegen en paden vermijden

Dekker vindt echter dat de controle van maisvelden met behulp van drones op aanwezigheid van wietplantages in een andere context moet worden gezien. “De kans dat de inzet van drones in dat geval tot het verwerken van persoonsgegevens leidt, is vrijwel nihil”, aldus Dekker. Van belang is wel dat de drones zo worden ingezet dat zij zo min mogelijk beelden van wegen en paden om en door deze velden maken, omdat anders de kans toeneemt dat ook beelden van mensen worden gemaakt.

In het verleden zochten politiehelikopters naar drugs in maisvelden, maar dat is gestopt. Limburgse boeren besloten daarom met drones met camera’s de velden te gaan afspeuren. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) moeten 500 percelen worden gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.