Home

Nieuws 1 reactie

Goed draaiende biovergister bijna stankvrij

Met twee nieuwe luchtwassers moet de biovergister in Bergerdens kassengebied Next Garden stankvrij worden.

Sinds de biovergistingsinstallatie in het glastuinbouwgebied Next Garden -nabij het Gelderse Huissen- in juni open ging, regende het klachten over stank. De brandweer rukte zelfs uit om metingen te verrichten naar schadelijke stoffen. Maatregelen mochten tot op heden niet baten.

Buren, die overigens zelf afnemer zijn van het groene gas dat uit plantresten en mest wordt gewonnen, houden elkaar op de hoogte via een WhatsApp-groep en houden druk op de ketel bij gemeente en provincie.

De biovergister in het Bergerdense glastuinbouwgebied Next Garden. - Foto: Vidiphoto
De biovergister in het Bergerdense glastuinbouwgebied Next Garden. - Foto: Vidiphoto

Volgens woordvoerder Jan Willemsen van de biovergister wordt er met spoed gewerkt aan een groter biologisch filter om de lucht te reinigen. Van constante stankoverlast is volgens hem geen sprake. “Bij de start in juni hadden we wat aanloopproblemen. Die zijn verholpen. En bij een bakker, Chinees of snackbar ruik je buiten ook wel eens wat. Bovendien zitten we hier in een kassengebied met weinig buren. De meeste omwonenden hebben geen klachten. Ook rust op dit deel van het gebied de bestemming biogas.” Na de plaatsing van twee nieuwe luchtwassers zou iedere geurverspreiding voorbij moeten zijn.

Vergister presteert boven verwachting

Volgens Willemsen is de vergister een enorm succes. “We zitten boven onze doelstelling van 7,9 miljoen kuub gas per jaar. We produceren zelfs zoveel groene energie dat nu al regulier onderhoud moet plaatsvinden, ondanks dat we pas in juni gestart zijn.”

Eén reactie

  • Waaboo2

    De verkwisters zijn een enorm probleem in het hele land. Ze veroorzaken overal problemen met geur, geluid en trekken "verkeerde-ondernemers" steeds verder de sector in.

    Als bovenstaande plaatje van de installatie in Bergerdens is, dan voorspel ik dat het problemen met deze vergister nog lang niet klaar zijn. Ondanks een verwerkingshal, liggen grote hopen co-producten lekker in de buitenlucht. Dat is een belangrijke bron voor geurhinder.

Of registreer je om te kunnen reageren.