Home

Nieuws 17 reactieslaatste update:27 jan 2017

Inval bij Friese foeragehandelaar voor verdenking mestfraude

De NVWA en het milieuteam van de politie in Noord-Nederland hebben een inval gedaan bij een Friese foeragehandelaar op verdenking van mestfraude. Bij de zaak zijn tientallen agrariërs betrokken.

De NVWA en politie hebben huiszoekingen verricht in twee woningen in de gemeente Littenseradiel en Súdwest-Fryslân in verband met de verdenking van valsheid in geschrifte bij het gebruik en transport van meststoffen. Het gaat om de woning en de bedrijfslocatie van de vermoedelijke verdachte, een 32-jarige Fries. Bij de huiszoekingen zijn meerdere computers en is administratie in beslag genomen. De verdachte is niet aangehouden.

Forse naheffingen

De zaak is aan het licht gekomen aan de hand van een straf- en bestuursrechtelijk onderzoek van de NVWA. Hieruit bleek dat diverse agrariërs in de provincie Friesland de gebruiksnormen hebben overtreden. Tientallen betrokken veehouders uit Friesland en enkele uit Groningen en Drenthe krijgen hiervoor naheffingen opgelegd. De bedragen zijn nog niet vastgesteld, maar volgens een woordvoerder van de NVWA gaat het om forse bedragen.

Gebleken is dat de verdachte met zijn foeragebedrijf vermoedelijk een regisserende of bemiddelende rol speelt ten aanzien van het plegen van fraude met betrekking tot fictief grondgebruik en fictieve mestafvoer. De man wordt ervan verdacht dat hij, al dan niet gezamenlijk met agrariërs, valse grondgebruikersverklaringen, valse vervoersbewijzen voor mesttransporten en mogelijk ook de bijbehorende facturen valselijk opmaakte. Ook wordt hij ervan verdacht valse mesttransportmeldingen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te hebben gedaan.

Mogelijk volgen aanhoudingen

Het onderzoek richtte zich op de jaren 2014 en 2015, omdat deze gegevens al definitief zijn afgesloten. NVWA sluit niet uit dat de praktijken ook in 2016 hebben plaatsgevonden. Dat wordt nog verder onderzocht.

De in beslag genomen administratie zal nader worden onderzocht. Afhankelijk van dat onderzoek volgen mogelijk aanhoudingen.

Laatste reacties

 • Jan Stoel

  Mest het zwarte goud

 • Mfb

  Welke doerak is dit?

 • koestal

  fraude met mest is erger dan drugs

 • Bennie Stevelink

  De melkveehouderij is in Friesland dus zo enorm gegroeid dat daar al dezelfde problemen als in Brabant voorkomen.

 • a van Gerwen

  De mestproblematiek is niet alleen een brabants probleem, maar een landelijk probleem.

 • Zandboertje

  Het is pas een doerak indien het schuldig is gebleken. Laten we dat niet vergeten. Roepen is makkelijk, excuses een zeldzaamheid indien het niet terecht was

 • hitscha

  Dit wordt dure mest

 • driepint

  Rechten afpakken van de deelnemende boeren en verdelen over de boeren die wel netjes aan de regels voldoen. Overigens is dit er maar eentje. In zuid-Nederland zijn er wel meer van die doerakken

 • .....

 • A1967

  Wie van de bovenstaande reageerders weet precies hoe het zit, een van de redenen waarom de landbouw een gemakkelijk doelwit is, collega's die net als de rest van Nederland gelijk een oordeel hebben zonder feitelijke kennis

 • AA1

  deze boeren het hele bedrijf afpakken, ze zijn een bom onder de sector.

 • driepint

  Welke nuance zou er aangebracht moeten worden A1967?

 • A1967

  Vanaf derde alinea beginnend bij "gebleken"

 • Hilhorst100

  Wat een vangst, deze handelaar verdiend een pluim met het weer gezond maken van landbouwgrond, veel fosfaatuitspoeling is goed voor het milleu want het geeft meer plankton in oceanen het begin van de voedselketen, laat de overheid maar echte boeven vangen

 • alco1

  Een mens met honger gaat ook eerder stelen.
  Als boeren mogen bemesten wat de grond nodig heeft en bodem analyses dit kunnen staven, is niemand bereid hieraan mee te werken.

 • Kamper koeboer

  Jammer van jouw reactie AA1 een echte communistische opmerking
  Deze boeren willen gewoon lekker boeren

 • koestal

  Laat de overheid de riooloverstorten maar beter controleren ,vooral in tijden van grote regenval,dan moeten ze gewoon lozen

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.