Home

Nieuws 2 reacties

ZLTO start kort geding vanwege ijsstormschade

ZLTO gaat samen met een paar advocaten die gespecialiseerd zijn in het verzekeringsrecht een kort geding voorbereiden namens 2 boeren tegen hun verzekeraars.

De verzekeraars weigeren schadevergoeding uit te keren na de ijsstorm van 24 juni. De beide ondernemers waren niet verzekerd tegen hagelschade. ZLTO is van mening dat de storm de oorzaak is van de enorme schade aan staldaken en kassen. Een meteorologisch bureau levert expertise om dit standpunt te onderbouwen.

Kort geding

Volgens ZLTO moet er een principe-uitspraak van de rechter komen waarin de vraag beantwoord wordt: is de schade veroorzaakt door een ijsstorm of toch door hagel? Om snel een uitspraak te krijgen wordt gekozen voor een kort gedingprocedure.

De boerenorganisatie kiest er bewust voor om nu niet meer dan 2 gevallen tegelijk voor de rechter te brengen. "Hoe complexer een zaak, hoe eerder de rechter een zaak doorschuift naar een bodemprocedure. En dat willen we pertinent niet vanwege de schrijnende situatie waarin een aantal van onze leden nog steeds verkeert", aldus Rico Ligtvoet, jurist bij ZLTO. "Nadeel van een bodemprocedure is dat deze veel tijd in beslag neemt en ook zeer kostbaar kan zijn."

'We zetten erop in dat de verzekeraars eieren voor hun geld kiezen'.

Mogelijk meer boeren geholpen

Mocht het tot een positieve uitspraak, dan verwacht ZLTO dat die zich als vanzelf zal uitbreiden naar vergelijkbare claims die andere boeren bij de verzekeraars hebben neergelegd. "We zetten erop in dat de verzekeraars eieren voor hun geld kiezen, als de ondernemers in het gelijk worden gesteld. Met de uitspraak van de rechter onder de arm is er grote kans dat ook andere claimanten in het gelijk worden gesteld."

Volgens Ligtvoet zijn er, in het geval dat de uitspraak anders uitpakt, nog voldoende andere juridische mogelijkheden. Nog deze maand is de verwachting dat het kort geding zal dienen. ZLTO zegt lopende de procedure nog altijd bereid te zijn tot overleg met de betreffende verzekeraars.

Laatste reacties

  • koestal

    het moet gewoon gebeuren

  • vandenbrandcv1

    goede data verzamelen. bij de storm van 31 augustus 2015 waren er verzekeraars die vonden dat het geen storm was, terwijl de verzekeraar bij de buren wel storm vaststelde

Of registreer je om te kunnen reageren.