Home

Nieuws 1 reactie

'NVWA moet consistenter en meer op afstand politiek'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet niet alleen de tarieven aanpassen, de organisatie moet vooral ook consistenter worden. Dit zegt Filip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hij erkent dat er veel verbazing en ook ergernis is over het optreden van de dienst. Daarover lopen ook extra gesprekken met de dienst, stelt hij. Den Ouden benadrukt dat het de FNLI niet gaat om 'NVWA-bashen'. "Het mag evenwel niet zo zijn dat de ene keer je de boetes om de oren vliegen, terwijl ze het volgende moment de andere kant op kijken. De NVWA moet streng doch rechtvaardig zijn, en buitengewoon consistent."

De opmerkingen van Den Ouden zijn een soort samenvatting van geluiden die onder meer in de vlees- en zuivelindustrie te horen zijn. "Qua intensiteit en aard van beoordeling treedt de NVWA zeker niet conform Europa op. Ook mis ik consistentie", zegt Hennie Swinkels van VanDrie Group. In de zuivelsector viel onlangs zelfs de uitspraak 'zelfdestructie-missie' te horen. Ook daar wordt het optreden van de NVWA niet begrepen.

'20 jaar reorganiseren doet organisatie geen goed'

In het bedrijfsleven wordt erkend dat niet alle problemen de NVWA zelf zijn aan te rekenen. "Twintig jaar her- en reorganiseren zijn vooral een gevolg van politieke bemoeienis", aldus Den Ouden. Maar het doet de organisatie volgens hem geen goed. Nog meer clubs toevoegen aan de NVWA, bijvoorbeeld het Rikilt, is zeker niet verstandig, meent hij. "Het is al een gigantisch ingewikkelde organisatie, die ook nog eens te maken heeft met het feit dat de ene keer dit onderdeel de boventoon voert, en de andere keer het andere deel."

Zowel in de zuivelsector, de vleessector, als in aanpalende delen van de levensmiddelenindustrie, heerst breed de opvatting dat er meer afstand nodig is tussen de NVWA en de politiek. De politieke waan van de dag belemmert een goede consistente controle en toezicht.

Den Ouden: "We zitten echt niet te wachten op weer een andere of extra toezichthouder. De NVWA moet beter en consistenter worden, minder geplaagd door een spelerige politiek, niet meer telkens worden gekort en niet meer worden opgezadeld met nog meer fusies."

Eén reactie

  • fietskip

    Maar vooral ook veel goedkoper kunnen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.