Home

Nieuws 1 reactie

Intensievere controle op illegaal kopergebruik

Certificeringsinstantie Skal zal voortaan scherper toezicht gaan houden op het niet-toegestaan gebruik van koper door biologische telers, zowel via administratieve controles als via monstername.

Dat meldt Skal. Bij vermoeden van overtreding geeft Skal dat door aan de NVWA.

Vorige week maakt de NVWA al bekend dat het onderzoekt of en hoe het oneigenlijk gebruik van koperoxychloride in biologische aardappelen kan worden terug gedrongen. Wat dit concreet inhoudt, wil de voedselautoriteit niet zeggen. "Als we dat bekend zouden maken, zouden telers daar nu al op kunnen anticiperen", aldus een woordvoerder.

Pakkans gering

Tot dit seizoen was de pakkans nog erg klein. Dit seizoen hebben volgens diverse bronnen diverse biologische telers hun aardappelen illegaal gespoten met hoge doseringen koperoxychloride om hun gewas te beschermen tegen phytophthora. De NVWA heeft echter, ondanks verdenkingen, nog nooit biologische telers kunnen beboeten voor het ongeoorloofd spuiten van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen, meldt de voedselautoriteit.

Eén reactie

  • verzekering

    Komt allemaal niets van terecht.
    NVWA hadden hier natuurlijk allang op kunnen controleren , maar dit nooit gedaan. Hoe simpel kan het zijn. Die hebben het als je ze moet geloven nu al veel te druk.
    Dus in praktijk zal daar niets van terecht komen !

Of registreer je om te kunnen reageren.