Home

Nieuws

Biologische omzet groeit met 11,5% in 2015

De omzet van biologische producten is in 2015 met 11,5% gestegen naar €1,3 miljard.

Supermarkten realiseerden 18,5% groei in 2015 in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Dat meldt Bionext in het ‘Trendrapport biologisch 2015 – juni 2016’. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt, concludeert Bionext. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door.

Speciaalzaken wisten hun omzet in 2015 te stabiliseren. Het jaar 2015 werd door hen afgesloten met een minimale krimp van 0,3%. In de eerste helft van 2016 groeide de omzet bij de speciaalzaken met 2,3%. Het totaal aandeel biologisch in de retail (supermarkt en speciaalzaak) bedroeg in 2015 ruim 4,3%.

Dier- en milieuvriendelijker

Volgens directeur Bavo van de Idsert van Bionext kiezen consumenten steeds vaker voor producten die aangetoond dier- en milieuvriendelijk zijn. “Biologisch is al jaren een groeimarkt en steeds meer partijen beseffen dat en springen in op deze trend. Een gemiddeld groeicijfer voor biologisch van 11,5% in 2015 is daarvan het bewijs."

Donderdag 15 september gaat de Bio10daagse van start. Deze promotieperiode van Bionext werd vorig jaar ook georganiseerd en wist toen een gemiddelde omzetstijging van biologische producten te realiseren van 22% ten opzichte van de voorafgaande weken. Vrijwel alle supermarkten en speciaalzaken hebben in deze periode aanbiedingen volgens Bionext.

Groei biologisch areaal

De groei van het biologisch areaal in Nederland kan de groeiende vraag volgens Bionext niet bijhouden. In 2015 daalde het aantal hectares gecertificeerde grond met 0,6%. Wel ziet de organisatie dat in het voorjaar 2016 zich meer boeren melden om om te schakelen. Maar met een groei van 1,6 % is er nog volop ruimte voor meer omschakelaars.

Volgens Van den Idsert moet de overheid meer doen om biologisch te stimuleren. “Staatssecretaris Martijn van Dam moet zich inzetten om geen nieuwe drempels op te werpen zoals de voorgestelde fosfaatmaatregelen. Grondgebonden boeren die geen enkele bijdrage geleverd hebben aan het fosfaat overschot lijken nu toch gekort te worden. Dit zet een rem op de groei van biologisch."

Of registreer je om te kunnen reageren.