Home

Nieuws

Herkomstvermelding Frans vlees en zuivel verplicht

De Franse proef met verplichte vermelding van de herkomst van de grondstoffen in vleesproducten en zuivel gaat definitief door. De Conseil d’Etat heeft de regelingen goedgekeurd waarmee de verplichting op 1 januari in kan gaan.

Frankrijk heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om een dergelijke proef te nemen, na grote druk van de boeren en hun organisaties. Die denken dat de herkomstvermelding ertoe leidt dat verwerkers meer vlees, melk en andere producten uit eigen land gaan gebruiken en dat de consument er ook toe wordt aangezet meer ‘Made in France’ te kopen.

Minister Stéphane le Foll van landbouw is ook nadrukkelijk voorstander van het project. "Het besluit van de Raad van State betekent dat de burgers kunnen profiteren van betere informatie en dat de producenten van melk en vlees een duidelijke erkenning krijgen voor de kwaliteit van hun producten."

Valse concurrentie

Organisaties van de voedselindustrie hebben zich steeds tegen het plan verzet, omdat het in de praktijk moeilijk uitvoerbaar zal blijken. Bovendien leidt het tot valse concurrentie, omdat buitenlandse bedrijven er niet mee te maken krijgen. "Op een eenheidsmarkt moeten voor iedereen dezelfde regels gelden", stellen zowel de organisatie van vleeswarenfabrikanten Fict, als de federatie van zuivelbedrijven FNIL. Voorzitter Olivier Picot van de laatste bond stelt zelfs: "Dit is de meest ontwrichtende maatregel die ooit is genomen door een land dat zuivelproducten wil exporteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.