Home

Nieuws

Efsa wil verlaging kopergehalte veevoer

De Efsa stelt voor de maximale hoeveelheid koper in veevoer voor varkens en koeien te verlagen. Voor geitenvoer zou de maximale hoeveelheid koper juist moeten worden verhoogd, aldus de Europese voedselveiligheidswaakhond.

Een speciaal panel van Efsa, FEEDAP genoemd, stelt in een zogeheten wetenschappelijke opinie voor dat compleet voer voor varkens niet meer dan 25 milligram per kilo mag bevatten. Eerder was de maximumnorm 170 milligram per kilo. Voor runderen stelt het panel een verlaging van 35 milligram naar 30 milligram per kilo voor. Bij geitenvoer wordt het maximum juist verhoogd van 25 milligram naar 35 milligram per kilo. De voorgestelde verlaging van de hoeveelheid koper in varkensvoer leidt er volgens de organisatie toe dat 20% minder koper in het milieu terecht komt via varkensmest.

De Europese Commissie neemt het voorstel van de Efsa normaliter over.

Of registreer je om te kunnen reageren.