Home

Nieuws 8 reacties

Politiek reageert verdeeld over voorstel Wet Dieraantallen

Politieke partijen reageren verdeeld op de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM naar het effect van de veehouderij op de volksgezondheid en de voorgenomen plannen van het kabinet.

Terwijl VVD eerst verder onderzoek wil, vindt PvdA dat ingrijpen in de veehouderij noodzakelijk is.

“De omwonenden, maar zeker ook de boeren, maken zich zorgen over hun gezondheid en dat van hun kinderen. Het is dus goed dat het kabinet opdracht heeft gegeven om extra onderzoek te doen naar de veehouderij en gezondheid, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. "We willen allemaal schone lucht. Daar wordt, ook op Europees niveau, terecht hard aan gewerkt. Na een eerste scan door het rapport valt op dat er zowel positieve als negatieve effecten zijn. Het is nu zaak het rapport grondig te bestuderen om te zien óf en welke extra maatregelen nodig zijn”, vindt Lodders.

PvdA: ingrijpen in veehouderij noodzaak

Tjeerd van Dekken (PvdA) vindt ingrijpen in de veehouderij noodzakelijk. "Het belang van mensen en hun gezondheid moet altijd boven het belang van intensieve veehouderij gaan. De PvdA is zeer verontrust nu uit onderzoek is gebleken dat mensen gevaar lopen door een cocktail van fijn stof en ammoniak. Als we een drama zoals met Q-koorts willen voorkomen, zijn stevige maatregelen nodig, zoals aangekondigd in de Wet Dieraantallen en volksgezondheid.” De PvdA gaat er daarnaast vanuit dat de veehouderij zelf de handschoen opneemt. “Als de veehouderij draagvlak wil behouden, wil verduurzamen en de gezondheid van mensen niet op het spel wil zetten is ingrijpen in de veestapel noodzakelijk", vindt Van Dekken.

ChristenUnie tegen Wet Dieraantallen

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tegen de invoering van de Wet Dieraantallen. “De afgelopen jaren zijn al veel wettelijke maatregelen op het gebied van mest en milieunormeringen genomen. De decentrale overheden staan straks onder grote maatschappelijke druk om paal en perk te stellen aan de omvang van stallen, maar er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de relatie tussen dieraantallen, luchtkwaliteit en volksgezondheid. Gemeenten en provincies moeten dus sturen zonder handvatten. Wat mij betreft zetten we nu in op een programmatische aanpak en innovatie.” Dik-Faber vindt dat de gezondheid van de bevolking serieus moet worden genomen. “Daarom is het goed dat de veehouderij bereid is om stappen te zetten om de luchtkwaliteit verder te verbeteren.”

GroenLinks en PvdD: forse krimp veehouderij

GroenLinks en PvdD vinden dat de veehouderij fors moet inkrimpen. “We moeten als Nederland niet de slager of de vleesproducent voor de halve wereld willen zijn. We moeten naar een veehouderij op een andere schaal, met meer oog voor kwaliteit en omgeving”, vindt Rik Grashoff (GroenLinks).

Anne-Marie Spierings, landbouwgedeputeerde namens D66 in Noord-Brabant reageerde bij de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek dat er geen paniek is, maar dat emissies wel omlaag moeten.

SGP: Omgevingswet biedt gemeenten al mogelijkheden

SGP is kritisch over de Wet Dieraantallen. "Het RIVM ziet verschillende verbanden tussen veehouderij en volksgezondheid. Positief en negatief. Ook is het sterk afhankelijk van het type stal- en managementsysteem wat de emissies zijn. Het begrenzen van dieraantallen in bepaalde gebieden kan hier geen recht aan doen. Een stal met uitloop van 500 varkens zorgt bijvoorbeeld voor meer emissie van fijn stof dan een gesloten stal met 1.000 varkens", zegt SGP'er Elbert Dijkgraaf. De SGP wijst erop dat de Omgevingswet gemeenten al meer mogelijkheden geeft om bedrijfsuitbreidingen in verband met volksgezondheid tegen te houden.

Laatste reacties

 • jaap69

  zullen we eerst eens beginnen met het minderen van de heilige koe. idereen maximaal 10.000 km per jaar rijden en de rest fietsen of openbaar vervoer

 • AA1

  wie in de buurt van de ringweg om amsterdam woont, leeft een stuk gezonder

 • AA1

  o ja en in de buurt van schiphol is helemaal het einde

 • k.tiggelen

  wat dacht je van onder de rook van industriegebied Antwerpen,Moerdijk en Ruhrgebied de wind kan draaien maar vieze lucht krijgen we

 • william1

  Er is een raport waar in stad dat stedelingen 5 jaar korter leven dan niet stedelingen.
  Waarom moet wij telkens opschuiven. En dan maar afvragen waarom bedrijven groter worden.En ga je richting bio grof geld te verdienen maar voor het milieu is het anders.Meer Bio meer vogelgriep.Ik weet het allemaal niet meer het lijk er echt op een agrarische ondernemer is gewoon niet welkom meer. In limburg zijn we goed voor 15 % werkgelegenheid telt ook niet mee.

 • Nevertoolate

  Wat te denken van de stadsmensen die "emigreren" naar het platteland, een boerderijtje verbouwen tot woonhuis en iedere dag met twee wagens op 50 km afstand naar hun werk rijden en terug. Zij "houden van de natuur". Dan zouden ze beter in de stad blijven wonen waar ze ook dagelijks werken om de lucht schoon te houden. Met respect in het week-end naar het platteland komen en het werk van de boeren bewonderen.

 • metal

  Wanneer krijg ik dan schone lucht langs de A18 zit ik ook al jaren op te wachten!!

 • Jan van het Zand

  De geitensector is verplicht om te enten. Het probleem q-koorts is gebannen.
  Stedelingen zijn naar het platteland gegaan om daar te wonen.
  Ze mekkeren als een geit. omdat ze niet gewend zijn aan het leven op het platteland. Het ruikt er naar airwick strontspray....
  Nu blijkt dat ze problemen hebben met hun ademhaling.... De boer zijn schuld.
  Dat is onjuist. Een aantal redenen hiervoor zijn aan te voeren:
  1) Ze waren al minder gezond. Ze zijn daarom gevlucht uit de stedelijke omgeving.
  2) Ze hebben geen immuniteit opgebouwd op het platteland tegen ziektes die
  daar voorkomen. Het is een ander milieu dan in de oooh zo schone en groenloze stad
  3) Ze rijden heel veel auto. Immers het werk is niet mee verhuisd. En daarom staan ze heel veel in de file. Lekker dieseldampen inademen. Die zijn volgens de WHO, rapport 2014, kankerverwekkend. In ieder geval slecht voor de luchtwegen.
  4) Er zijn planten op het platteland aanwezig die allergie veroorzaken bij de nieuwe bewoners. O.a. de berenklauw en nog andere. Daar wordt zo maar aan voorbij gegaan.
  Het is als bij de overstroming van de autosnelweg in 1995 bij Den Bosch. De boer kreeg meteen de schuld. Dat bleek onjuist. Maar het platteland heeft wel de oplossing ervoor geboden.
  Hoe zal het nu gaan? Regelgeving voor de Bühne om het volk te sussen. Of....
  Op basis van kennis besluiten nemen en geen korte termijn beslissing om de roeptoeters van PvdD en Groen Links tevreden te stellen?????

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.