Home

Nieuws

Controle op gebruik gewasmiddelen op verharding

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat controleren op de naleving van het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen, dat in maart van kracht is geworden.

De controle is vooral gericht op agrarisch loonwerkers, gemeenten, hoveniers en groenvoorzieners. Dat meldt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in een brief aan de Tweede Kamer. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek zal de NVWA een inspectieprogramma opstellen.

Afspraken maken met tuinbranche

Een van de onderdelen van de inspectie is de bemonstering van vermoedelijk behandeld onkruid op verhardingen. Het is nog niet mogelijk met een wettelijk verbod te komen op het gebruik van onkruidbestrijders op verhardingen bij particulieren. Daarvoor is een wetswijziging nodig, die veel tijd vergt, aldus Dijksma. Zij denkt dat het sneller gaat als afspraken worden gemaakt met de tuinbranche om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen.

De staatssecretaris meldt verder dat het blootstellingsonderzoek omwonenden nog zeker 2 jaar gaat duren. Ze verwacht dat het onderzoek eind 2018 wordt afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.