Home

Nieuws 4 reacties

Schippers: zorg over stagnatie in beperking antibioticagebruik

De stagnatie in de terugdringing van het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij baart minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zorgen. Met een nieuw plan van aanpak moeten extra stappen gezet worden in die sectoren en bedrijven, waar sprake is van stagnatie of zelfs weer een lichte stijging van het gebruik.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zegt zorg te hebben over de stagnatie in de terugdringing van het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij. "Dat baart zorgen", zegt zij. "Tegelijk wil ik niet miskennen dat de Nederlandse veehouderij heel veel gedaan heeft om het gebruik te verminderen. De boeren laten zien dat ze het probleem van toenemende resistentie heel serieus nemen." Toch zullen er aanvullende maatregelen getroffen moeten worden, zegt Schippers.

Nieuw plan van aanpak

De minister zegt dat met een nieuw plan van aanpak extra stappen gezet moeten worden in die sectoren en bedrijven, waar sprake is van stagnatie of zelfs weer een lichte stijging van het gebruik. "We zien de resistentie nog steeds een opmars maken in Europa. Mijn grootste zorg als minister van Volksgezondheid is dat we de antibiotica niet meer beschikbaar hebben in de gezondheidszorg, vanwege de resistentie."

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Er is ook een ondergrens m.b.t. het gebruik van antibiotica. Maar belangrijker is wat is de oorzaak van de stijging? b.v.; uitbraak van een ziekte en heeft dat te maken met eventuele weersinvloeden?

 • tonny60

  Dit kabinet is wel voorstander van de TTIP............
  Het antibiotica gebruik in de VS is vele malen hoger

 • Zuperboer

  Een belangrijke stap in de melkveehouderij en indirect daardoor ook in de vleeskalverhouderij, zou het uitbannen van ziekten als IBR, BVD, Para, Salmonellose zijn. Door de weerstand van de jonggeborenen te verhogen zou een grote slag geslagen kunnen worden. Dit vraagt echter wel rechte ruggen en geen slappe knieen bij beleidsmakers. Opzetten die uitbanningsprocedures en verplichten ipv stimuleren en daarnaast de producenten van vaccins EU-breed de pin op de neus zetten. Vaccins worden veel te duur gehouden en de Europese veehouder is letterlijk een cash cow voor dergelijke chemiereuzen.

 • fietskip

  je zou als politiek jezelf ook af kunnen vragen of de eis van 70% niet wat te hoog gegrepen is? Niet alles is te vangen binnen regeltjes. De natuur doet af en toe onvoorspelbare dingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.