Home

Nieuws

NVWA roept op wilde haver te melden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept telers op om de aanwezigheid van wilde haver te melden bij keuringsdienst NAK.

NAK spreekt vervolgens de gebruiker van het perceel hierop aan, gezien de wettelijke verplichting om dit onkruid te bestrijden.

Wilde haver is een schadelijke verontreiniging in zaaizaden van granen en grassen en moet daarom tijdig worden vernietigd. In Midden- en Zuid-Nederland moet wilde haver voor 1 juli weg zijn. Voor percelen in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland is 15 juli de deadline.

Onkruid niet verwijderd, geldboete volgt

In 2015 zijn 10 meldingen ontvangen; de helft uit provincie Limburg, gevolgd door Gelderland met 2 meldingen en daarna Flevoland, Friesland en Noord-Brabant met elk 1 melding. Op alle percelen is het onkruid verwijderd en vernietigd. Wie dat niet doet, kan een geldboete tegemoet zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.