Home

Nieuws

WTO: gebrek aan cijfers over landbouwsubsidies

Slechts 24 van de 161 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie WTO heeft up-to-date gegevens over landbouwsubsidies verstrekt.

Een gebrek aan cijfers frustreert gesprekken over liberalisering. Dat zegt de Nieuw-Zeelandse ambassadeur Vangelis Vitalis, die de landbouwbesprekingen voorzit. De EU zou tot de trage rapporteurs behoren.

Prioriteiten stellen

Vitalis deed de uitspraak bij een informele bijeenkomst van het landbouwcomité. Volgens Vitalis erkennen de meeste onderhandelaars dat betere regels over landbouwsubsidies een prioriteit moeten zijn. Velen zien volgens Vitalis mogelijkheden een deal te sluiten op de aankomende ministeriële conferentie van de WTO eind 2017.

"We kunnen niet in het donker onderhandelen", aldus Vitalis, die landen oproept snel cijfers bekend te maken. De zogeheten Cairns-groep van netto landbouwexporterende landen – zoals Brazilië en Australië – stelt dat de EU, VS en Japan sinds 2012 geen nieuwe data hebben ingeleverd. China en India zouden sinds 2010 geen cijfers hebben overlegd.

Tijdige rapportage

Brazilië en Rusland hebben in 2014 cijfers aangeleverd. De NGO ICSTS die handel en ontwikkelingsvraagstukken volgt, zegt op basis van anonieme bronnen dat van de ontwikkelde economieën alleen Nieuw-Zeeland en Noorwegen de afspraken over tijdige rapportage zijn nagekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.