Home

Nieuws

Nederland opnieuw tweede grootste exporteur

Nederland was in 2015 opnieuw de tweede grootste exporteur van landbouwproducten wereldwijd. Nederland bleef met een exportwaarde van €82 miljard net Duitsland (€78 miljard) voor.

Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties, aldus Agroberichten Buitenland, een uitgave van het Ministerie van Economische Zaken.

De hele top 5 van 2014 bleef in 2015 gehandhaafd. De VS was ook in 2015 veruit de grootste exporteur van landbouwproducten, met een exportwaarde van $155 miljard (of €140 miljard). Na Nederland en Duitsland volgen grote producenten van handelsgewassen Brazilië en Frankrijk met exportwaardes van respectievelijk €68 miljard en €64 miljard.

Wisselkoersontwikkeling

De wisselkoersontwikkeling speelde een belangrijke rol. De dollar werd ten opzichte van de euro en een serie andere munten in 2015 meer waard. Daardoor is de exportwaarde van landen in de Eurozone en Brazilië in dollars gemeten gedaald. In euro's steeg de exportwaarde juist, waarbij Nederland met 0,5% de laagste groei rapporteert.

In de exportcijfers van Nederland zitten ook productgroepen die niet in Nederland worden gemaakt, maar met een beperkte bewerking worden doorgevoerd, zoals soja, koffie en specerijen. Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren in 2015 de belangrijkste afzetmarkten. Duitsland is met ruim €20 miljard omzet verreweg het belangrijkst.

Of registreer je om te kunnen reageren.