Home

Nieuws 18 reacties

Enquête fosfaatrechten en inkrimping melkveestapel

De fosfaatrechten worden ingevoerd op 1 januari 2017. Een jaar later gaat het mes in de rundveestapel. Dan komt er een generieke korting. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt. Wat vindt u daar van? Doe mee aan de enquête.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het fosfaatrechtenstelsel. Ook binnen de veehouderij is felle discussie over de voors en tegens van de plannen. Wat vindt u? Deze enquête bestaat uit tien korte vragen over de belangrijkste onderdelen van het plan. De uitkomst van de peiling vindt u binnenkort terug op deze site.

Laatste reacties

 • jorislenting

  "De fosfaatrechten worden ingevoerd op 1 januari 2017. Een jaar later gaat het mes in de rundveestapel."

  Een jaar later? En alle koeien die er op 1 jan 2017 extra zijn t.o.v. de peildatum in 2015 dan?

 • alco1

  Nogmaals.
  Er is niemand in Nederland die de melkveestapel te omvangrijk vindt.
  Juist de sector waar ons land in mee kan komen op de internationale markt wordt de nek om gedraaid

 • wvb

  Wat gebeurt er met de melkveehouders die de laatste jaren niet hebben uitgebreid. Deze mogen niet de dupe worden van de expansiedrift van collega's

 • kleine boer

  wvb die kunnen rechten leasen of kopen.....

 • Snel

  Laffe zooi in Den Haag. Wij varkenshouders blijven netjes onder ons fosfaatplafond en worden een oor aan genaaid door de rundveehouderij die 4 miljoen kilo extra fosfaat op de markt drukt die er niet mag zijn. Dit kost ons extra geld in de mestafzet. Dit kabinet heeft dit gewoon laten gebeuren, ze wisten dat dit kwam,nu kunnen ze twee sectoren de duimschroeven verder aan draaien. Varkenshouderij wordt nog verder koud gesaneerd en de rundveehouderij wordt op vaste aantallen gezet wat er hier en daar ook fors financieel er in hakt met de verplichtingen die sommige zijn aan gegaan. Hoelang pikken we nog dat een stel onozelen over de agrarische sector regeerd.

 • 344412

  O ja , de varkenshouderij houdt zich netjes aan het fosfaatplafond, en iedereen heeft rechten..nog ff

 • Barneveldsei

  Dit is een fout van de overheid, alles wat in moet krimpen moet 120% vergoed worden. Want de hypotheek loopt gewoon door. Vergunningen zijn afgegeven.
  Nogmaals de overheid is fout en er is mijn ogen aansprakelijk.

 • FUB

  Ben het helemaal met jou eens Barneveldsei, ze wisten dat dit ging gebeuren. En LTO en overheid: waar waren de tools om te berekenen hoe dicht we met uitbreiden van de bedrijven tegen het plafond aan zitten. Nee achteraf de boel op sluiten. Ik voel me net een gevangene die vrij is gelaten en direct weer wordt opgesloten om het zelfde vergrijp.

 • vogel

  Binnenkort 17 miljoen Nederlanders.
  En wat produceren die aan "vervuiling"??
  Iedere ondernemer laten zorg dragen voor een verantwoorde
  afzet/gebruik van mest

 • spits761

  barnevelds ei,wat een totale nonsens schrijf je!!Je eigen handelen afwentelen op de overheid.Je moet altijd nadenken over de gevolgen van je eigen handelen.Als heel koeminnend nederland een stal aan het zetten is om flink uit te breiden dan kun je er de onder opzeggen dat het een keer misgaat.Waar de melkveehouderij de mist in is gegaan dat ze nu ook voor de wereldmarkt moeten produceren......dat is andere koek vraag maar aan de varkenshouderij.Maar om nu maar gemakshalve de overheid de schuld van de slechte prijzen in de schoen te schuiven is mij te gemakkelijk.

 • Klaasvaak

  Hij heeft het niet over prijzen.
  Dijksma heeft in december 2013 gezegd dat er op basis van mestverwerking gegroeid mocht worden. Op basis daarvan zijn veel bedrijven gaan groeien. Dat word nu terug gedraaid terwijl de investering al is gedaan met alle verplichtingen van dien...

  En daar is de overheid MEER dan verantwoordelijk voor.

  Gelukkig staat de PvdA er om bekend dat ze goed met geld kunnen strooien. Dus die schadevergoeding (ahum) komt wel goed.

 • pensboer

  Met staatssecretaris Dijksma hebben we afgelopen jaren zeer slechte maatregelen getroffen door het melkquotum af te schaffen en de melkveehouderij de kans te geven te gaan groeien.
  Er is enkel geluisterd naar de LTO(CDA en VVD en PvdA), zij zijn al jaren voor afschaffing en liberalisering van de markt. Er is niet geluisterd naar de Dutch en European Dairyboard om het quotum te behouden en daarmee een stabiele melkprijs. Zij hebben flink gelobbyd in Brussel, Den Haag en onlangs in Rome.
  De consequenties van een overvolle zuivelmarkt en zeer lage prijzen voor de boer en een nog groter mestoverschot was immers te voorzien! En wat heel jammer is dat het teveel aan rundveemest de afzet van varkensmest benadeelt en waardoor de varkenshouderij nog verder in sociale en economische problemen komt. Er zijn nu veel bedrijfsbeëindigingen van bedrijven, eerst in de varkenshouderij en daarna zal ook de melkveehouderij de nadelen ondervinden. Samen zal er nu in onderlinge solidariteit een oplossing gezocht moeten worden. Fijn dat er ook bedrijven zijn die ' het verstand er goed bij gehouden hebben', en niet veel hebben uitgebreid en grondgebonden zijn gebleven.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin

 • poort

  Men heeft flink geïnvesteerd de laatste jaren en verwachte een lichte daling met de melkprijs maar wel vrij melken...eigenlijk was dit wel te voorspellen en concurreren tegen de wereldprijs heeft geen zin want onze kosten zijn top hoog ook door den haag met nog meer regels....specialiseren en biologisch zijn volgens mij sleutel woorden voor de toekomst....grote stallen vol met koeien en volgas managen wordt niet langer gewaardeerd door t publiek die onze melk ook koopt. En t publiek reageert terug in den haag.....

 • T,Wissink.

  kei hard aanpakken die vervuilers ze hebben toch nooit genoeg

 • polsbroek

  Dit had 2jaar eerder gemoeten had veel ellende bespaard.

 • FUB

  Spits 761 je hebt niet in de gaten dat ook nog tussendoor de markt naar Rusland is dicht gemaakt. Daardoor zijn al voor het quotum er af ging de prijzen al behoorlijk gezakt.

  T, Wissink de meeste groeiers hebben altijd volgens de dan geldende regels gegroeid, niks mis mee. Nee, als je intensief bent ben je per direct al een vervuiler?????

 • alco1

  Ach. Zolang er nog boeren zijn die denken dat fosfaatrechten nodig zijn voor een betere melkprijs, kun je beter naar bed gaan.
  Melkprijs wordt gemaakt door het wereld aanbod.
  Fosfaatrechten verminderd de druk op onze eigen mestmarkt

 • Schraar

  Joris, het mes gaat voor de groeiers na 2 juli 2015 al dit jaar in de veestapel want op 1 januari 2017 moet je al weer op het niveau van 2 juli zitten. Daarna moet iedereen krimpen met het % dat we gezamenlijk gekort worden.
  Overigens hoef je niet persé te krimpen je kunt ook ruimte creëren door efficiënter met fosfaat om te gaan. Als je een BEX voordeel van 10% haalt hoef je helemaal geen koe op te ruimen en kun je met het zelfde aantal koeien doormelken.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.