Home

Nieuws

Geurts (CDA) over fosfaatwet: ik maak de balans pas dinsdag op

Met het geheel ontzien van de grondgebonden melkveebedrijven, is voor het CDA de steun aan het wetsvoorstel voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten in de melkveehouderij nog niet verzekerd.

De steun van het CDA is in de Tweede Kamer niet essentieel voor het aannemen van de wet, maar kan dat wel zijn bij de behandeling in de Eerste Kamer. De wet wordt donderdagavond behandeld in de Tweede Kamer.

CDA-woordvoerder Jaco Geurts zegt dat hij de balans pas gaat opmaken nadat er dinsdag over de verschillende wijzigingsvoorstellen is gestemd.

Grondgebonden bedrijven ontzien

Donderdag werd duidelijk dat de Tweede Kamer brede steun geeft aan een wijzigingsvoorstel van ChristenUnie en D66, dat erop is gericht om grondgebonden melkveebedrijven geheel te ontzien bij de generieke korting op de fosfaatrechten. In de wet staat nu nog dat die bedrijven worden ontzien, maar niet hoe.

Het wijzigingsvoorstel sluit aan bij een motie van ChristenUnie en D66 die op 19 april dit jaar werd aangenomen. Alleen VVD en de leden Houwers en Van Vliet stemden tegen die motie.

CDA'er Geurts heeft weliswaar niet zijn handtekening gezet onder het wijzigingsvoorstel, maar hij zal er wel zijn steun aan geven. Maar dat betekent niet dat daarmee de steun voor het CDA aan de wet in zijn geheel ook is verzekerd, zegt hij.

Geurts wil meer veranderingen

Voor Geurts is het van belang dat nóg een aantal andere veranderingen in de wet worden doorgevoerd. Zo wil hij een regeling voor voer-mestcontracten, de verankering van de kringloopwijzer, een commissie voor de knelgevallen en het schrappen van de mogelijkheid om ook varkens- en pluimveehouders te korten op hun rechten. Geurts krijgt voor zijn amendementen steun van in elk geval de VVD. De PvdA laat de steun voor een deel afhangen van het oordeel van de staatssecretaris.

Pas als er voldoende op die punten aan de wensen van het CDA is tegemoetgekomen, zal zijn fractie de wet steunen, geeft hij aan. En zelfs als de wet dinsdag door het parlement worden aangenomen, is daarmee nog niets voor de melkveehouders geregeld, maakt Geurts duidelijk.

Sectorplan bijschaven aan wensen van Kamer

"Er moet dan nog veel werk worden verricht door de staatssecretaris: in Nederland en in Brussel. Er moet nog ongelofelijk veel gebeuren om de derogatie te behouden.” De melkveehouderij zal naar aanleiding van de Kamerbehandeling ook weer aan het werk moeten om het sectorplan bij te schaven aan de wensen van de Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.