Home

Nieuws 3 reacties

Boeren leggen miljoenenclaim neer bij NAM

Zeven boeren in de provincie Groningen zetten een rechtszaak tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) door.

Onderhandelingen met de NAM zijn nergens op uitgekomen. De boeren willen dat de NAM met €6 miljoen over de brug komt. Het gaat om schades door aardbevingen die het gevolg zijn van de gasboringen.

De boeren hebben onder meer last van scheuren in muren en bolstaande muren. Soms is sprake van instortingsgevaar. In september kondigden negen boeren juridische stappen aan waarna op verzoek van de NAM eerst is onderhandeld. Twee boeren zetten de claim nu niet door, maar het overgrote deel – diegenen met de grootste schade – wel.

Gedeeltelijke schadevergoeding

Bij de onderhandelingen bleek de NAM bereid een deel van de totale geleden schade te willen vergoeden, maar geen bedragen die in de buurt komen van het totaalbedrag. Zo kreeg een van de boeren een aanbod van €40.000, terwijl de totale schade volgens een contra-expertise die de boer liet uitvoeren op €1,3 miljoen ligt. In het geval van een pluimveehouder werd €8.000 geboden terwijl de schade bij contra-expertise op €400.000 geraamd werd.

De boeren worden bijgestaan door juridisch adviseur Henk Scheffer van bureau Feith in Slochteren. Tegen RTV Noord zegt Scheffer dat de NAM probeert de zaak te rekken, zodat boeren moedeloos worden. "Dat is een bekende tactiek. Eerst hebben ze er al drie maanden over gedaan om te reageren op onze claim. En ook een rechtszaak proberen ze zolang mogelijk uit te stellen."

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.