Home

Nieuws 2 reacties

ZLTO in hoger beroep in hagelschadezaak

ZLTO gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de kortgedingrechter in de zaak van melkveehouder Theo Sonnemans uit Someren tegen zijn verzekeraar Achmea/Interpolis.

Een paar weken geleden oordeelde de Rotterdamse rechter in kort geding dat Achmea/Interpolis geen schadevergoeding hoeft uit te keren aan Sonnemans. De melkveehouder had namelijk geen hagelverzekering, maar alleen een verzekering tegen stormschade. Volgens de rechter had de boer daarmee bewust een risico genomen. Daarmee volgde de rechter ook de visie van de agrarische verzekeraar dat de schade als gevolg van een ijsstorm volgens de polisvoorwaarden geen stormschade is.

Lees meer over deze hagelschadezaak

De uitspraak viel slecht bij Sonnemans, ZLTO en zo'n dertig boeren die ook een afwijzing hebben ontvangen van deze verzekeraar. ZLTO vindt dat de rechter in de kortgedingprocedure de bewijsvoering onvoldoende onderzocht.

Volgens ZLTO-jurist Rico Ligtvoet redeneert de rechter in de uitspraak niet logisch. "De rechter oordeelde dat de ijsbrokken alleen konden ontstaan door de storm, maar dat de schade enkel het gevolg is van hagel."

Storm wel verantwoordelijk voor ijsbrokken

ZLTO ziet kansen op een positievere uitspraak in hoger beroep. Ligtvoet: "Ons belangrijkste argument is dat de storm van 23 juni verantwoordelijk is voor de grote ijsbrokken die uit de lucht vielen. Daar hebben we genoeg bewijzen voor. Drie rechters zullen zich opnieuw over de zaak gaan buigen. Wanneer zij bereid zijn verder te kijken naar de bewijsvoering, zien we de kansen voor Sonnemans positief in."

Ook melkveehouder Sonnemans blijft hoop houden op een goede afloop. Zonder storm had de hagel niet de schade kunnen aanrichten die nu ontstaan is, stelt Sonnemans.

ZLTO denkt aan bodemprocedure

ZLTO denkt zelf al verder dan de hogerberoepprocedure, de organisatie laat nu al weten eventueel een bodemprocedure te starten.

De boerenorganisatie denkt dat er binnen enkele maanden een uitspraak in het hoger beroep kan zijn.

Laatste reacties

  • agrieehollande

    volgens mij klopt er iets niet aan het artikel. kort geding is een voorlopige uitspraak met spoedeisend karakter voorgaande aan de reguliere zaak, die al moet lopen.

    Een kort geding loopt altijd naast een gewone rechtsgang. Hoger beroep komt pas als de gewone rechtsgang voorbij is.

  • Henny Groote

    De Rechter had een voorschot kunnen toewijzen zodat de ondernemer verder kan met zijn bedrijf. De verzekeraar maakt gebruik van de mazen in de wet. Zolang de gerechtelijke procedure met bodemprocedure en zelfs daarin nog weer Hoger Beroep dit kan 3 jaar duren, hoeft de verzekeraar "niets" te betalen. Uiteindelijk wordt er misschien dekking toegewezen en heeft de ondernemer zoveel extra schade opgelopen dat het bedrijf in financiële moeilijkheden is geraakt. De extra kosten advocaat deskundigen rente enz. wordt niet vergoedt. Uiteindelijk wordt het schadebedrag vastgesteld (nooit het bedrag van de verzekerde som) door de experts en er wordt geen vervolgschade uitbetaald. Verzekeraar heeft er alle belang bij om dekking af te wijzen om op de uitkering te besparen. Geen uitspraak van de Rechter geen cent vergoeding!

Of registreer je om te kunnen reageren.