Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:1 nov 2016

Forse prijsdaling grasland

De gemiddelde prijs van landbouwgrond is in het derde kwartaal opnieuw iets gedaald, vergeleken met het tweede kwartaal 2016. Vooral grasland werd goedkoper.

Dit blijkt uit het kwartaalbericht van Wageningen Economic Research en Kadaster. Vooral in het Noorden en Oosten daalde de grondprijs.

Grasland 8% goedkoper

De waarde van grasland daalde fors. In het derde kwartaal van dit jaar bracht een hectare grasland gemiddeld €48.900 op. Het kwartaal ervoor was dat nog €53.000. Een daling van bijna 8%. In vergelijking met de gemiddelde prijs van grasland over heel 2015, ligt de prijs in het derde kwartaal van dit jaar 3% lager.

Oorzaak van het de prijsdaling van grasland vermeldt het kwartaalbericht niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met de lage melkprijs en onduidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten. De huidige situatie nodigt melkveehouders niet uit om te investeren in grond. Daarnaast is het geen geheim dat banken terughoudend zijn in grondfinancieringen.

Bouwland wel duurder

De gemiddelde prijs van bouwland steeg in het derde kwartaal van dit jaar tot €67.600 per hectare. Dat is bijna 2% hoger dan in het tweede kwartaal en 12% boven de gemiddelde prijs in 2015 van €60.600 per hectare, aldus het kwartaalbericht.

De gemiddelde agrarische prijs van grond in Nederland daalde in het derde kwartaal met 1% tot €56.500 per hectare. Deze prijs ligt nog wel boven het gemiddelde van €55.200 per hectare in 2015.

Minder grond verhandeld

De grondmobiliteit neemt al geruime tijd af. In het derde kwartaal van dit jaar werd 5.300 hectare landbouwgrond verhandeld. In hetzelfde kwartaal van 2015 was dat nog 5.800 hectare.

Daling relatieve grondmobiliteit

In de eerste drie kwartalen van dit jaar kreeg 22.700 hectare landbouwgrond een nieuwe eigenaar. Dat is 1.000 hectare (4%) minder dan in de eerste drie kwartalen van 2015. De relatieve grondmobiliteit daalde in deze periode van 1,29% in 2015 tot 1,24% in 2016. Relatieve grondmobiliteit is het verhandeld areaal, afgezet tegen het totaal areaal landbouwgrond.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • jan doedel

  grond zakt nog wel verder komt straks genoeg op de markt .nog even geduld

 • Schaap1975

  de aankomende 2 jaar komt er meer grond te koop dan de afgelopen 10 jaar.

 • alco1

  Het was ook veel te duur!

 • Peerke1

  Wat een Pessimisten. Alles wordt duurder en het geld minder waard. In Belgie stijgen de boetes per 1-1-2017 met 5 procent, vanwege de gestegen inkomsten van de burgers.

 • koestal

  Boeren hebben minder te besteden en uit te geven

 • keesjac

  Geld is niet veel waard dus men belegd zijn kapitaal in iets wat waardevast is: Grond! Dat en het feit dat iedereen de schaarse grond wil hebben drijft de prijs nog meer op. Grond zal alleen maar duurder worden. In tegenstelling tot wat menigeen u wil laten doen geloven. Geloof me: Grond is niet duur, maar het geld is niets waard!

 • Voort Gang

  Als bedrijven die grond nodig hebben zeer weinig of niets verdienen, dan zal de grondprijs alleen maar zakken.

 • landboer

  Lees hier dat bouwland duurder is,grasland goedkoper, hebben de reageerders hierboven dat niet gelezen?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.