Home

Nieuws

‘Bayer dringt GMO niet aan Europa op’

Bayer is niet van plan zijn positieve reputatie in Europa te gebruiken om in de EU genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) te introduceren. Dat heeft topman Werner Baumann gezegd in een interview met Süddeutsche Zeitung.

“Als de politiek en maatschappij in Europa geen genetisch gemodificeerd zaad wil, accepteren we dat.”

Bayer gelooft zelf wel dat de technologie, waarbij kunstmatig bijvoorbeeld herbicideresistentie wordt ingebouwd bij mais of soja, veilig is. Monsanto is wereldmarktleider met genetisch gemodificeerd zaad, dat in Noord- en Zuid-Amerika de akkers domineert. In de EU is de teelt verboden, vanwege politiek verzet van bepaalde lidstaten.

'Gigant wil controle hele voedselketen'

Niet iedereen lijkt Baumann te geloven. Een groep van 100 bekende Franse chefs, wijnbouwers en patissiers roepen in een brief de Europese politiek op de overname te verbieden. Een van hen is de Argentijns-Franse Mauro Colagreco, die volgens Michelin één van ’s werelds allerbeste restaurants runt aan de Riviera. “Deze nieuwe gigant van zaden en pesticiden heeft maar één ambitie: controle over de hele voedselketen”, aldus de brief.

De schrijvers zeggen te vrezen dat een combinatie van Bayer en Monsanto straks 'ons bord vult met chemicaliën'. Wat ze vooral steekt is dat Monsanto in zekere in koppelverkoop toepast door gewassen te ontwikkelen die bestand zijn tegen zijn herbicide Roundup. Volgens critici leidt de resistentie tegen Roundup ertoe dat meer pesticiden worden gespoten.

Financiering rond voor overname Monsanto

Bayer heeft de financiering voor de overname van Monsanto ondertussen definitief rond. Het bedrag van $57 miljard (€52 miljard) dat moet worden overgemaakt wordt bijeengebracht door 27 banken uit Europa en Japan. De totale transactie is omgerekend €60 miljard waard omdat Bayer, als de deal door gaat, ook de schuld van Monsanto over neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.