Home

Nieuws

Ploumen kaart GMO aan bij Ronde Tafel

Den Haag – Minister Lilianne Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil mogelijke problemen met transgene gewassen (GMO) en koppelverkoop met herbiciden aankaarten bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja.

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland de contributie aan de Ronde Tafel stopzet, maar kreeg nul op het rekest.

'Stopzetten financiering slecht signaal'

Ploumen vindt het stopzetten van de financiering van de Ronde Tafel een slecht signaal. "Het zou immers gaan om het stoppen van de financiering van een van de weinige mechanismen die we hiervoor in de wereld hebben en waarbij alle belangrijke spelers om de tafel zitten. Daarmee stoppen, zou betekenen dat wij zouden zeggen: wij trekken onze handen hiervan af en u zoekt het maar uit."

Ontbossing tegengaan

De Ronde Tafel is een organisatie waarbinnen overheden, NGO's en bedrijven samen werken aan standaarden die onder meer ontbossing in de Amazone moet tegengaan. De ontbossing wordt deels aangedreven door de uitdijende sojateelt, die weer wordt aangewakkerd door de steeds grotere vraag naar vlees, eieren en zuivel wereldwijd.

GroenLinks hekelt Monsanto

Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks vroeg zich na de toezegging van Ploumen het onderwerp te agenderen openlijk af "waar de zinvolle dialoog zit als het gaat om de dialoog met partijen van Monsanto (grote producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen, red)? Alle maatschappelijke signalen die wij daarover krijgen zijn niet van dien aard dat daarmee een zinvolle dialoog te voeren valt".

Vooruitgang en betrokkenheid

Ploumen antwoordde een 'volhouder' te zijn. "De meeste partijen aan die Round Table spreek ik met enige regelmaat. Bij hen zie ik echt vooruitgang en betrokkenheid in de zin dat zij bewegen richting een zo breed mogelijke opvatting van duurzaamheid. Dat geldt echter niet voor alle spelers. Voor mij is dat alleen geen reden om op te geven."

Of registreer je om te kunnen reageren.