Home

Nieuws 1259 x bekeken

Hedwigepolder geen beschermd natuurgebied

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) mag de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland niet aanwijzen als beschermd natuurgebied. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Vorig jaar februari wees Dijksma de polder, die onder water wordt gezet en daarmee wordt teruggegeven aan de natuur, voorlopig aan als speciale beschermingszone. Hiermee wilde de staatssecretaris voorkomen dat er maatregelen zouden worden genomen die de ontpoldering zouden kunnen belemmeren.

In beroep tegen beschermde status

De Belgische eigenaar en de pachters van het gebied gingen in beroep tegen de aanwijzing. De Raad van State bepaalde in juli in een tussenuitspraak dat Dijksma inzichtelijk moest maken waarom ze de Hedwigepolder een beschermde status wilde geven. Daar heeft de staatssecretaris volgens de Raad van State niet aan voldaan. Haar besluit moet worden vernietigd.

Werkzaamheden beginnen in mei 2016

In 2012 besloot staatssecretaris Dijksma dat de polder - onderdeel van het Verdronken Land van Saeftinghe - in 2019 helemaal onder water moet staan. Als alles volgens plan verloopt, beginnen in mei volgend jaar de werkzaamheden om dat te bewerkstelligen.

Of registreer je om te kunnen reageren.