Home

Nieuws 970 x bekeken

EC wil 'investeringshof' TTIP

Brussel – De Europese Commissie (EC) wil een nieuw, transparant internationaal arbitragesysteem voor investeerders opnemen in een vrijhandelsverdrag met de VS (TTIP).

Het 'investeringshof' komt in de plaats van de zogeheten ISDS-clausule die volgens critici bedrijven in staat stelt EU-regels over bijvoorbeeld genetische modificatie te ondermijnen. De Commissie komt zo tegemoet aan wensen van het Europees Parlement.

Stimulans landbouwhandel

TTIP kan de handel in landbouwproducten tussen de EU en VS doen toenemen. Uit een studie blijkt dat een handelsakkoord de EU-export van rood vlees met 404 procent kan bevorderen, de suikerexport kan toenemen met 297 procent, die van kip met 289 procent en van zuivel met 240 procent.

TTIP omstreden verdrag

Maar TTIP ligt onder vuur. Er wordt niet alleen gesproken over importtarieven, maar ook over harmonisering van sanitaire en fytosanitaire standaarden. Daarnaast wilden de EU en VS een clausule opnemen waardoor een investeerder zelfstandig een arbitragezaak aanhangig kan maken tegen een vreemde overheid bij een gesloten tribunaal. Het tribunaal bestaat uit arbiters die worden gekozen door de klagende partij, de verdediging en in gezamenlijkheid.

Arbitrage openbaar

Het Europees Parlement wil dat arbitragezaken openbaar zijn en dat arbiters professioneel, onafhankelijk moeten zijn en in het openbaar aangesteld moeten worden. Het hof mag expliciet Europese standaarden, wetten of normen niet aanpassen. Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström geeft met haar plan voor een nieuw investeringshof goeddeels gehoor aan deze oproep. Alles wordt openbaar en de arbiters worden op een andere wijze geselecteerd.

Scepsis blijft

Duitse en Nederlandse Europarlementariërs blijven sceptisch. Er blijft namelijk een heikel punt: investeerders kunnen nog steeds een claim indienen als ze vinden dat een nieuwe wet hun winsten schaadt. De criteria voor toekennen van een claim blijven onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.