Home

Nieuws

Boerenacties in België en Frankrijk

LUIK – In Wallonië en sporadisch ook in Frankrijk zijn de boerenprotesten weer aan het oplaaien.

In en rond Luik hebben zo'n 600 Belgische boeren met honderden tractoren dinsdagnacht en woensdagochtend actie gevoerd op de snelweg naar Luxemburg. Ook werden de toegangen tot de vrachtplatforms van de luchthaven van Luik geblokkeerd. Toen een groep boeren de gebouwen daar binnendrongen, zette de politie traangas in om hen te verdrijven.

Tegen import buitenland

De Belgische boeren protesteren, net als hun Franse collega's, vooral tegen de invoer uit het buitenland. ''Wij zijn in overproductie en intussen worden er tonnen voedsel ingevoerd vanuit het buitenland. Men moet weten wat men wil! Ofwel behoud je de traditionele en familiale landbouw, ofwel schakel je over op industriële landbouw,'' aldus Guy Franq, de voorzitter van de Milcherzeuger Interessengemeinschaft die de actie mee organiseert.

Traangas

In Frankrijk is het tot ongeregeldheden gekomen bij een boerenprotest in Saint-Lo in Bretagne. Bij de 150 deelnemers ging het vooral om rundvee- en melkveehouders die protesteerden tegen de lage prijzen. Hier moest de oproerpolitie sneeuwkanonnen en traangas inzetten om de betogende boeren van de overheidskantoren af te houden.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.