Home

Nieuws

Oostenrijk eist marktregulerende interventie EU

Wenen - Gezien de daling van de prijzen voor melk, varkensvlees, groente en fruit eist nu ook de directeur van de Oostenrijkse Bauernbundes (Boerenbond), John Abentung, marktregulerende interventie van de EU.

Tegen Agra-Europe zegt hij: "Hoewel de vrije markt wordt geprezen, bleek door het wegvallen van Rusland ook het falen van de markt. Ook de EU heeft hieraan bijgedragen. Nu moeten ze de landbouw, die bijzonder hard werd getroffen door het embargo, niet teleurstellen."

Adviesprijzen voor eigen producten

De directeur van Bauernbund stelt, net als de Fransen, adviesprijzen voor het eigen product voor. Met het oog op het geplande EU landbouwoverleg op 7 september in Brussel eist Abentung dat de EU actie onderneemt als het gaat om de bestaanszekerheid op het platteland.

Waarde van regionale gerechten

Van de Oostenrijkse landbouw eist hij 'meer inspanning om het bewustzijn onder consumenten om de waarde van de regionale gerechten te verhogen'. "Wij produceren melk onder de meest zware omstandigheden, die we zelf hebben gecreëerd," zegt Abentung.

De zuivelindustrie in de Alpenrepubliek heeft topkwaliteit, "maar we moeten ons als kleine speler op de internationale markt beter centreren. Ook het imago van de Oostenrijkse landbouw - biologisch, natuurlijk, milieuvriendelijk - moet beter ingezet worden. Het ontbreekt hier aan concepten en marktstrategieën, vooral in de export.

Kwaliteitsvlees merkloos aangeboden

Van het Oostenrijkse vlees gaat slechts een derde als merkproduct naar de markt, de rest wordt merkloos aangeboden, waardoor kwaliteitsvlees voor de prijs van industriële goederen naar buiten gaat.

De directeur van de Oostenrijkse boerenorganisatie ziet echte kansen in wijn en kaas. "Maar met de overige producten, waarmee we in de EU niet succesvol zijn, hoeven we niet naar het buitenland te gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.