Home

Nieuws

Nederlandse hulp voor hagelschade fruit België

Sint Truiden - Nederlandse taxateurs van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering OFH zijn ingevlogen om de zware hagelschade van 13 augustus in fruitgebied Sint Truiden te taxeren.

"Het werkvolume van onze medewerkers ligt nu vooral in België", zegt een woordvoerder. "Nederland heeft vooralsnog een engeltje op de schouders. Er is vrijwel alleen vroege schade geweest. De schade in België is nu aanzienlijk."

"We hebben nog nooit zoveel meldingen van hagelschade ontvangen", zegt schepen Hilde Vautmans van Sint Truiden tegen Belgische media. "De boeren hebben tranen in hun ogen. Door de uitvoerbeperkingen hebben ze het momenteel al erg zwaar, en daar komt nu nog de hagelschade bij."

Schade omvangrijk

De schade varieert van 10 procent van de vruchten tot percelen waarvan de ganse oogst alleen nog geschikt is voor verwerking tot sappen. Ze spreekt over schade aan in totaal 1.000 hectare fruit, vooral appels. Of dat tot een bijstelling van de oogstprognose leidt is niet duidelijk.

De OFH weet dat Belgische telers veelal via Belgische veilingen zijn aangesloten bij een verzekering, omdat er GMO-steun voor is. Dat betekent voor veel telers een vangnet. "We moeten haast maken met taxeren om voor de start van het oogstseizoen klaar te zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.