Home

Nieuws 14 reactieslaatste update:31 aug 2015

LTO: overleg beter dan harde boerenprotestacties

Den Haag – Harde publieksacties door boeren, zoals in Frankrijk, zien er op televisie misschien spannend uit, maar leveren doorgaans bitter weinig op. Dat vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

LTO Nederland zet in reactie op extreem lage prijzen voor melk en varkensvlees in op intensief overleg met overheid, banken en de sector zelf. "Als wij gaan roepen om importbeperking is er iets goed fout."

Importbeperkende maatregelen absurd

"LTO Nederland is echt niet te beroerd om actie te voeren", aldus Maat. "En we doen mee aan de acties op 7 september in Brussel. Maar voor harde publieksacties zoals in Frankrijk voel ik niets. Het heeft de Franse boeren precies nul-komma-nul opgeleverd." De Franse roep om importbeperkende maatregelen vindt Maat absurd. Voor exportland Nederland zou dergelijk beleid een ramp zijn.

Buitenlandse concurrentie de baas

In plaats van terug in de schulp te kruipen en om bescherming te roepen, zal Nederland juist meer over de grenzen heen moeten kijken. "Nederland moet messcherp zijn qua prijs en kwaliteit om de buitenlandse concurrentie de baas te zijn." Het is voor de middellange tot lange termijn de enige weg vooruit. Goed voor de consument, en goed voor bedrijven die hun zaken op orde hebben. De sector moet met de overheid volgens Maat ook inzetten op markttoegang waar dat nog niet wordt verschaft.

Overleg met banken en politiek

Dat betekent niet dat LTO Nederland niets doet. Hij geeft toe dat het voor de buitenwereld niet altijd even zichtbaar is, maar achter de schermen schaakt LTO Nederland vele borden, aldus Maat. LTO Nederland pleit bij banken over coulance voor agrariërs die extreem lage prijzen beuren voor hun producten. "Er wordt soms wel coulance getoond maar de druk moet er stevig op blijven."

Daarnaast pleit de organisatie bij de politiek onder meer voor het omzetten van de assurantiebelasting in een Btw-regeling en het inrichten van een fonds met de Btw-inkomsten die voortvloeien uit het afschaffen van rode diesel. Deze op overleg en organisatie gerichte tactiek, Maat noemt het ´een ondernemersmodel´, heeft volgens hem in het verleden haar nut bewezen. In het nieuwe belastingplan blijven wellicht tegen de verwachting in alle landbouwregelingen gehandhaafd. De lobby van LTO Nederland was hierbij cruciaal, aldus Maat.

Laatste reacties

 • .....

  Waar zouden we zijn zonder de LTO....................

 • schoenmakers1

  ze hieven het glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was

 • Foxxy

  Misschien een idee om over saldering tussen ammoniak en fosfaat beleid te denken ? 2 vliegen in 1 klap ?

  Lol, ik begin al mee te doen aan wan-beleid, maar welke opties hebben we !

  laat in ieder geval LTO samen met DDB iets op poten zetten, want de rest van Europa zal ZEKER met deze melkprijs Nederland niet in productie of dieraantallen willen laten groeien!

  Wij (Nederland) staan er vanuit die optiek alleen voor,en die strop hebben we inmiddels al om onze nek ! De lage melkprijs versneld de sanering !

 • agratax2

  LTO gelooft nog steeds dat wij de beste boeren van de wereld zijn en daarmee ook meteen het goedkoopst kunnen produceren. Wel moet er een fooi terug vloeien naar de boeren uit belastingpotjes. LTO moet zich een realiseren dat bijna de hele aardbol bestaat uit goedkopere grond en lagere arbeidskosten dan in Nederland en dat daar de boeren niet stil zitten en onze kennis kopen om die op termijn in te zetten en onze dure adviseurs de deur te wijzen. Dan is onze voorsprong weg maar onze toren hoge vaste kosten bestaan nog steeds. Hoe wil LTO met deze gegevens de strijd winnen??

 • Zippie

  Inderdaad overleg wel.
  maar ...............oeverloos gezwets heeft nog nooit iets opgelost.

 • wilco_roelofsen@live.nl

  die janmaat is alleen een zakken vuller voor zichzelf
  zodra hij die vol heefd is hij vertrokken

 • Martin Oldenhof

  Bij acties zoals in Frankrijk krijgt de agrarische sector de burger alleen maar meer tegen zich. Publieksvriendelijke acties zouden wel kunnen, dat word meestal wel gewaardeerd door de burger. Uitendelijk zal helaas de consument gewoon kijken wat er in de knip zit zodra ze boodschappen doen.

 • eppenzolder


  Precies Martin

 • gjh

  dit is wat ik bedoel dit slappe gelul van MAAT is gewoon de boeren rustig houden. maar voor de rest doet lto niets met zijn gelul over achter de schermen schaken (WAT EEN WASSE NEUS) wordt het niet tijd dat MAAT het bejaarde huis in gaat.

 • tonny60

  Lto eeft met zijn overleg er mede voor gezorgd dat het melkquotum afgeschaft is en is dus mede oorzaak van het probleem in de melkveehouderij.In plaats van het probleem aan de opbrengstkant aan te pakken wil Lto weer aan de kostenkant het probleem oplossen met nog meer interventie en afspraken met de bank over aflosingsverplichtingen.ER IS GEWOON TE VEEL MELK

 • Mozes

  @tonny60, in 2009 hadden wij nog het melkquotum maar een lagere melkprijs dan nu. 

 • Hr19

  @mozes De melkprijs zakt nog wel verder, in 2009 was de kostprijs een stuk lager, laten we zeggen een cent of vier. De foliekaas brengt nog iets minder dan 2 euro op plus nog iets voor de wei. Met de kosten van transport en fabriek koem je niet veel hoger als 20 cent voor de boer.

 • geen boer

  de LTO heeft hier gewoon gelijk. Demonstraties waarvan het publiek last heeft keren de publieke opinie tegen je. Dat is nooit handig. En wanneer je ook nog eens geen enkel direct resultaat hebt, dan is het uiteindelijke saldo niet nul maar zelfs negatief.
  Wat wel waar is dat de LTO een veel te roze bril op gehad heeft van de na-quotum omstandigheden. Het feit dat er nu te veel melk is, is helemaal geen verrassing. Toch werd dit scenario als ongewenste negativiteit terzijde geschoven; zonder quotum zou alles beter worden, en de wereld had alleen maar meer melk nodig.
  Men zal het in NL niet willen horen maar hier hebben de behoudende fransen gelijk gekregen; hun quotum is opgevolgd door individuele leveringscontracten op basis van het voorgaande quotum. Dit is al heel lang geleden zo beslist, iedereen wist wat er komen ging dus rust op de markt, en daar zitten zu nu niet met peperdure lege stallen. Dezelfde lage melkprijs, maar zonder molensteen om de nek.
  Analoog aan de varkenssector kan dit wel eens langzame survival of the fittest worden, waarbij op de lange duur bovenwettelijke regelgeving de primaire productie hier te lande marginaliseert. Daar zou de LTO zich op moeten focussen richting Den Haag de komende jaren. Want daar kunnen ze wel wat doen, aan de lage melkprijs niet.

 • metal

  Het wordt tijd om LTO voor de rechter te slepen hun zijn samen met hun leden en het bestuur van FC verantwoordelijk voor het afschaffen van het quotum en de extreme bouwgolf En moet er worden gedemonstreerd tegen de lage melkprijs!!!
  Boerin Agnes staat in de krant te klagen over de lage prijs want ze heeft een grote stal gebouw Maar als je iets produceerd waar geen vraag naar is dan dalen de prijzen. En wij zijn in Nederland kampioen in hoge kostprijs Dit komt doordat er nog steeds boeren met veel geld worden verplaatst En dit verstoort de grondmarkt met als gevolg hoge grondprijzen En oneerlijke concurentie .
  En friesland Campina kon toch veel melk naar china exporteren Nou dan moeten ze dat maar eens bewijzen en als dat niet lukt moeten wij als eigenaren het bestuur naar huis schoppen want dan hebben ze met hun tonnen salaris het niet waar gemaakt  . Groeten M Jolink

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.