Home

Nieuws

Extra controle op verwijdering asbestdaken

Den Haag - De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verscherpt de controle op de verwijdering van asbestdaken. Dat blijkt uit de sectorrapportage-asbest van het ministerie.

De verscherping van het toezicht is mede ingegeven door het verbod op asbestdaken, dat in 2024 van kracht wordt. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft dat verbod eerder dit jaar aangekondigd.

Forse boetes

In de afgelopen jaren heeft de Inspectie SZW de inspecties op malafide verwijderaars al opgevoerd. In 2012 was nog 12 procent van alle inspecties gericht op malafide verwijderaars, vorig jaar was dat al 45 procent. De inspectie zet zwaardere middelen in om overtredingen tegen te gaan. Dat loopt uiteen van waarschuwingen, processen-verbaal, boetes en stillegging van het werk. Boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Vorig jaar werd door de inspectie in totaal voor €2,3 miljoen boetes opgelegd.

Daarbij komt dat de opgelegde boetes hoog oplopen. Wie illegaal asbest laat verwijderen en afvoeren zal 'binnen de huidige wettelijke mogelijkheden maximaal worden aangepakt', aldus het ministerie. Het ministerie let er ook op of bij de werkzaamheden de juiste veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Bij de verwijdering van asbest wordt vaak op grote hoogte gewerkt. Vorig jaar werd in 53 gevallen een preventieve bedrijfstillegging opgelegd, omdat sprake was van malafide asbestverwijdering.

Verbod in 2024

In de komende acht jaar moet ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken worden gesaneerd. Ongeveer de helft daarvan ligt in de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Zowel particulieren als bedrijven moeten voldoen aan het asbestdakenverbod dat in 2024 ingaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.