Home

Nieuws

Britten in conflict over Natura 2000

Londen – Drie natuur- en vissersorganisaties hebben de Britse regering voor de rechter gesleept omdat het niet voldoende zou hebben gedaan tegen watervervuiling door afslib van boerenland.

De National Farmers Union (NFU) bestrijdt de beschuldiging en stelt juist dat de vervuiling door de landbouw fors is teruggedrongen.

Het World Wildlife Fund, Fish Legal en de Angling Trust hebben van het Hooggerechtshof groen licht gekregen voor een juridisch onderzoek naar de vervuiling van waterwegen. Volgens de drie organisaties heeft de regering in Londen verzuimd om vervuiling van het openbare water door de landbouw tegen te gaan. Het gaat daarbij om meren, rivieren of beken die als beschermd gebied zijn aangewezen in een in 2009 afgekondigd natuurplan Natura 2000.

Klagers op verkeerd spoor

Volgens de NFU zitten de klagers echter op een verkeerd spoor. Hoofd waterkwaliteit Rob Howells: ''Vergeleken bij de jaren tachtig wordt nu 35 procent minder stikstof kunstmest en 60 procent minder fosfaat toegepast. Ook beschermen de akkerbouwers de natuur met specifieke en vrijwillige maatregelen wat de landbouw tientallen miljoenen euro's kost.'' Volgens Howells zijn de boeren meer gebaat met specifieke advisering over het geschikte beheer op specifieke lokaties. Het plattelandsministerie Defra zelf benadrukt dat de Britse rivieren het schoonste zijn in meer dan twintig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.