Home

Nieuws 4 reacties

Varkenshouder vecht Brabantse PAS-regels aan

Deurne - Een varkenshouder in Deurne bereidt een rechtszaak voor om de extra strenge Brabantse PAS-regels te laten toetsen door de rechter.

De varkenshouders wil zijn bedrijf uitbreiden. Hij is gevestigd nabij de Peel, een van de vier Natura2000-gebieden in Brabant waarvoor sinds 1 juli extra strengere stikstofregels gelden. Het bedrijf gaat meer dan 1 mol ammoniak uitstoten op de Peel. Naar verwachting zal deze vergunning geweigerd worden. De provincie bepaalde dat alleen ontwikkeling mogelijk is als de extra stikstofdepositie op kwetsbare Natura 2000-gebieden praktisch tot nul beperkt blijft.

ZLTO

ZLTO zegt de varkenshouder juridisch bij te staan in zijn gang naar de rechter. Volgens ZLTO worden natuurbeschermingsregels aangegrepen om de veehouderij in Noord-Brabant een kopje kleiner te maken en noemde de provinciale invulling van de stikstofregels 'bestuurlijk onfatsoenlijk'. ZLTO hoopt met de varkenshouder dat het provinciebestuur de strenge stikstofregels nog aanpast. 
De provincie wilde niet reageren op de aantijgingen van ZLTO.

Laatste reacties

 • tikka


  Was toch al langer zo dat vergunningen waarbij de depositie op het natuurgebied toenam werden geweigerd. Blijft over emmisiebeperkende maatregelen nemen en intern salderen lijkt mij.

 • bertes

  tikka heeft geld zat. eerst moet eens duidelijk zijn bij welke kg ammoniak ECHT bevuilt.
  dus niet op basis van emotie. maar echte getallen. dan kan het goed zijn. dat iedereen die onder de 1 mol zit. geen kwaat doet.

 • Marco22

  Stikstof uitstotend verkeer kan natuurlijk wel toenemen. 

 • info58

  vandaag uitspraak RVS
  varkensslachterij had niet voldoende nh3 rechten voor de varkens die in de wachtruimtes liggen dus vergunning vernietigd.
  Het is misschien raar maar ik denk dat een vrachtauto met dieren aan boord niet bij een N2000 gebied mag parkeren

Of registreer je om te kunnen reageren.