Home

Nieuws 1 reactie

Varkensbedrijf heeft primeur in PAS

Den Haag - Een varkensbedrijf in de provincie Limburg heeft afgelopen nacht de eerste melding gedaan in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In de nacht van dinsdag op woensdag om 0.16 uur leverde het bedrijf via het rekenprogramma Aerius een melding aan.

Dat meldde het Bureau Aerius afgelopen nacht via Twitter. De tweede melding kwam van een melkveebedrijf in de buurt van Tilburg.

Aerius is het online systeem dat waar ondernemers gebruik van moeten maken bij de aanvraag van een Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) of een melding in het kader van het PAS. Het systeem houdt berekent voor ondernemers of het nodig is een vergunningaanvraag of een melding te doen en houdt tegelijk bij hoeveel ontwikkelingsruimte er is vergeven.

Aerius begint met horten en stoten

De start van Aerius verliep met horten en stoten. Het programma raakte in de loop van de nacht overbelast en was vanaf een uur of drie niet meer beschikbaar. Woensdagmorgen rond half acht was de rekentool weer operationeel.

Voor de inwerkingtreding van het Programma Aanpak Stikstof, afgelopen nacht om 0.00 uur, was al gewaarschuwd voor mogelijke vertragingen in het systeem, omdat de verwachting was dat er vanaf middernacht een groot beroep op het systeem zou worden gedaan.

Vertraging bij aanmeldingen

Om het systeem niet te overbelasten werd het zo ingericht dat maar een beperkt aantal gebruikers er tegelijkertijd gebruik van kon maken. Dat betekende dat veel aanmeldingen vertraging opliepen, of niet op het systeem binnen kwamen. Rond een uur werden technici van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ingezet om het systeem  te herschikken. Een van de problemen was de capaciteit die het systeem nodig heeft om de berekeningen uit te voeren. Rond twee uur werd het systeem stilgezet en opnieuw opgestart met extra capaciteit.

Frustraties over beperkte beschikbaarheid

De beperkte beschikbaarheid van Aerius leverde veel frustraties op.

Juriste Franca Damen van Linssen Advocaten zegt dat al vanaf de eerste uren problemen zijn met Aerius. Zij constateert dat op sommige plekken de ontwikkelingsruimte al op is: "nog erger dan verwacht".

Eén reactie

  • agpros

    Aerius met horten en stoten? Ook dit artikel leest niet goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.