Home

Nieuws

Kamer: onderzoek gevolgen EU-voorstel over GGO's

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat een breed onderzoek wordt gedaan naar de financieel-economische gevolgen van het Europese voorstel om de toelating van producten van genetisch gemodificeerde gewassen (GGO's) nationaal te regelen. VVD en PvdA hebben daarover een motie ingediend.

Woordvoerder Bart de Liefde van de VVD zegt dat hij blij is met de opstelling van het kabinet, die tegen het EU-voorstel is. Onzalig en schadelijk, vindt hij het idee. Kern van het Europese voorstel is dat lidstaten voor hun eigen grondgebied mogen bepalen of producten van genetisch gemodificeerde gewassen als grondstof in voeding of veevoer kunnen worden toegelaten. De nationale beoordeling staat los van de toets die de Europese voedselveiligheidsautoriteit (Efsa) doet op een transgene grondstof. De Efsa kijkt naar de effecten op volksgezondheid, dier en natuur en milieu.

Als lidstaten zelf  los van de Europese toelating grondstoffen kunnen tegenhouden, kan dat grote gevolgen hebben voor de land- en tuinbouw, de Rotterdamse haven en de vleesverwerkende industrie, zegt De Liefde. Hij vraagt samen met zijn PvdA-collega Leenders om een uitgebreid onderzoek.

Staatssecretaris Sharon Dijksma onderschrijft de VVD-opvatting dat de Europese Commissie het dossier bij de lidstaten 'over de heg heeft gekieperd'. De staatssecretaris zegt dat met het voorstel van de Europese Commissie de interne markt wordt doorkruist. Lidstaten zullen verschillende regels invoeren voor dezelfde producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.