Home

Nieuws 24 reacties

Export naar Rusland ingestort

Den Haag – De export naar Rusland is de eerste vier maanden ver achtergebleven bij vorig jaar. In totaal ging voor €1,26 miljard aan producten naar Rusland vanuit Nederland, tegen €2,07 miljard een jaar eerder.

De agrarische sector behoort tot de grote verliezers. Er ging bijvoorbeeld voor €52,8 miljoen minder kaas naar Rusland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trekkerexport valt ver terug

De klap is het grootst bij machines en vervoermaterieel. Er ging voor €280 miljoen minder aan machines en vervoermaterieel naar Rusland. De verkoop van trekkers, die Nederland vooral doorvoert, daalde met €62,6 miljoen.

Het CBS stopt in de analyse de landbouwexport in de categorie natuur- en voedingsproducten. Het verschil met de normale landbouwexportcijfers die het produceert, zit hem in het meenemen van bodemschatten exclusief olie en gas. De uitvoer van natuur- en voedingsproducten daalde van €350 miljoen in 2014 tot €220 miljoen. In 2013 bedroeg de export €380 miljoen.

Roebel, Poetin's toorn

Waar in 2013 de export vooral leed onder een verzwakking van de roebel, die weer samenhangt met de prijsdaling voor olie, is de daling later ook ingegeven door een Russische importstop voor veel agrarische producten. De export van groente ging hier ook gebukt onder. Deze daalde voor de periode van januari tot en met april met €28,1 miljoen. Juist voor de groente-export was Rusland een groeimarkt. Ook de fruitexport is gedaald.

Bloemenexport gedaald

Recent doken in Rusland speculaties op dat Rusland de grens voor Nederlandse bloemen en planten zou willen sluiten. In de eerste vier maanden van 2015 daalde de export al met €34,5 miljoen. De zwakke roebel speelt een rol, maar ook de algehele economische malaise in Rusland. Consumenten bezuinigen eerder op bloemen dan voeding.

Groot belang agrarische export

Het CBS stelt vast dat natuur- en voedingsproducten geen groot aandeel hebben in de export naar Rusland. Maar omdat een groot deel van de export in Nederland geproduceerde agrarische producten omvat, is er wel een relatief groot economisch belang voor Nederland. De export van eigen makelij levert meer op dan de doorvoer van elders gemaakte producten.

Het aandeel Nederlandse makelij in de uitvoer van natuur- en voedingsproducten liep in een jaar tijd terug van 87 tot 82 procent. Dit zijn fors hogere percentages dan bij de overige goederen met bestemming Rusland, aldus de cijfermeesters.

Laatste reacties

 • Elevage

  kunnen we dan nu eindelijk eens ophouden met dat kinderachtige boycotgezeur en zorgen dat er door een dialoog resultaat bereikt gaat worden??

 • gjcamps


  De Fransen doen het slimmer,ze sturen al een delegatie van parlementsleden naar Moscow. Deze waren gisteren en vandaag op de Krim om de lokale bevolking te vragen of ze nu echt bezet zijn of dat het toch hun eigen wil was om weer herenigd te zijn met Rusland. Hier zal wel niets van in de nl media staan.

 • piethermus1

  Nee klopt. Er is een parallel met de Russische annexatie en de blokkade van de Franse boeren van snelwegen waarbij zij buitenlandse vrachtwagens openbraken en andermans spullen vernielden. Namelijk deze; Men komt met zijn fikken aan andermans eigendommen en dat mag niet. Dat zouden juist wij boeren moeten weten. Maar blijkbaar zit die juiste moraal van het mijn en dijn niet bij iedereen goed tussen de oren. De Russen annexeerden de Krim tegen alle afspraken in die ook zij zelf getekend hadden en kwamen zo met hun fikken aan andermans eigendom. Pas bij wederzijdse overeenstemming tussen Oekraine en Rusland kan de Krim naar Rusland. Tot die tijd boycotten we de zaak. Dat is een principiele kwestie. Het gaat over het mijn en dijn. Wij boeren hebben ook vaak last van dat geknaag en geknabbel van allerlei instanties en burgers die me te gretig het onze zich toe willen eigenen.

 • Fermer

  @piethermus1.
  Werden er niet eerder andere afspraken, gemaakt ten tijde van het vallen van de muur, tussen het Westen en Rusland inzake de Oekraine geschonden? Door het westen? En is de Russische annexatie daar niet het gevolg van?
  Over 'moraal' en 'dat mag niet' gesproken. Waar zijn de wetten/regels die betrekking hebben op het verbouwen van voedsel voor, die betrekking op het houden van vee voor? Regels voor hormoontoediening, regels voor genetische veranderingen? Om de boeren te pesten, of om de volksgezondheid te beschermen? En wat mag er in de winkels liggen? En hoe is het met de moraal gesteld inzake boeren die in een goed jaar 50% naar de belasting moeten brengen, en de multinationals die dezelfde producten hier afleveren en over hun winst bijna niks af hoeven te dragen? Mijn en dijn. Leg me ook even uit hoe een bank gesteund door de staat jou geld kan vasthouden.

 • piethermus1

  @emmerei Appels en peren beste emmerei. Voor het vallen van de Muur hadden we de Sovjet-Unie, waar zowel Rusland als Oekraine en anderen deel van uitmaakten. Dat jij alleen naar Rusland kijkt als zijde de enige rechtsopvolger van de Sovjet-Unie is raar, omdat ook Oekraine net zo veel recht heeft op dat vlak. Door een hele brei aan zaken er bij te betrekken die niks te maken hebben met waar het om gaat, vind ik een vorm van discussievervuling. Op dit punten ga ik niet in. Blijf maar bij de kern.

 • gjcamps

  @Piethermus, mijn en dijn dat geld ook hier op de Krim. Je vergeet echter dat de bevolking hier zelf bepaalt wat er gebeurt en niet Brussel, Kiev of Moscow. Het beeld dat je schetst van annexatie is niet correct. Zonder adequate handelen van de regering van deze Autonome republiek zou de burgeroorlog ook hier overgeslagen zijn. Nu is er stabiliteit, er zijn nu meer touristen dan vorig jaar en er wordt volop gebouwd. Hier in Artek (www.artek.org) zijn eindelijk nieuwe wegen en voetpaden aangelegd, gebouwen gerenoveerd, nieuwe zwembaden etc.
  Na 25 jaar leegroven van dit schiereiland zijn de bewoners eindelijk blij van dit juk bevrijd te zijn en dat er geinvesteerd wordt. Het is echter niet alles hallelua, we moesten ons nu registreren bij de immigratiedienst, dit is in Schengen landen echter ook zo.  

 • gjcamps

  Wat echter erger is dat door media een totaal ander beeld geschetst wordt. Je kunt dit propaganda noemen maar dit gaat me iets te ver. Misschien  een mooier woord beleidsondersteunende media communicatie. De meeste politici willen geen details of de werkelijkheid kennen want dan kan het zo zijn dat hun beslissingen uit een niet te ver verleden verkeert waren.
  Het andere erge is dat door het over een weer sanctie spel uiteindelijk de europese boer de duppe is en de russische consument wat minder lux zal eten.
  Nog erger is dat wanneer onze volksvertegenwoordigers  zo door gaan we weer een twee deling krijgen in Europa. Of misschien sinds Griekenland een driedeling. Noord-Zuid-Oost. Ieder voor zich en God voor ons allen......

 • Mozes

  @emmerei, toen de Sovjet-Unie uiteen viel lag een deel van de kernwapens in Oekraïne. Oekraïne wilde die kernwapens in eerste instantie niet aan Rusland afstaan omdat Oekraïne deze zag als een veiligheidsgarantie tegenover Rusland. Vergeet niet dat ten tijde van de Sovjet-Unie, wat in feite een Russisch imperium was, in Oekraïne miljoenen mensen zijn vermoord. Onder druk en bemiddeling van het Westen heeft Oekraïne deze uiteindelijk toch afgestaan aan Rusland waarbij zij van het Westen de belofte kregen dat zij zouden instaan voor de veiligheid van Oekraïne. Toen de Krim werd geannexeerd en Rusland een oorlog in het oosten van Oekraïne begon heeft het Westen echter geen vinger uitgestoken. Alleen een boycot. En zelfs die boycot is nog teveel actie? 

 • hornblower

  politiek en reumatiek, niet te veel mee bezig zijn.

 • Mozes

  De grootste fout die het Westen heeft gemaakt is dat men 25 jaar geleden, toen de Sovjet-Unie uiteen viel, dacht dat het Russisch imperialisme voorbij was. Men heeft zelfs een Oost-Europa bank opgericht om Rusland er weer bovenop te helpen. Ook ging men zich meer richten op olieimport uit Rusland. Enerzijds om minder afhankelijk te zijn van het Midden Oosten, anderzijds om Rusland vooruit te helpen. De sterk gegroeide olie-inkomsten zijn geïnvesteerd in wapens. En Rusland wil de komende jaren nog veel meer investeren in wapens. 
  Met Poetin als president kwam het Russisch imperialisme weer terug. Het liefst zou Poetin de complete Sovjet-Unie terug hebben. 

 • gjcamps

  De media manipulatie werkt goed, ook Mozes denkt dat Ukraine nog 1 land is. Er is teveel gebeurt net zoals destijds in Yugoslavie. Als je een landje als Griekenland nog niet budgetair in de pas kunt laten lopen dan heeft het Westen toch al helemaal geen power om iets voor Ukraine te kunnen betekenen met 4x meer inwoners. Er is voor de Griekse miljarden steun ook geen draagvlak bij de EU belastingbetalers, dit is bij Ukraine hetzelfde.

 • LUCTOR

  Het zit hem niet alleen in de Russische boycot door toetreding van de voormalige Oostbloklanden en Polen die met EU geld waar ze nog geen cent hadden ingestoken en waar ze wel gretig gebruik van hebben gemaakt toen ze toetreding hadden tot de EU ruif het waren net koeien toen ze zat waren begonnen ze het te versmeren zo hebben ze van alles aangelegd wat nu weer ligt te verpauperen zwembaden parken etc. Zo heeft de EU de concurentie positie van de westerse landen een flinke deuk op laten lopen beter gezegd de EU heeft een concurent gecreëerd binnen de EU met eigen geld hoe dom kan men zijn en Poetin maakt hier gretig gebruik van zo zou Poetin volgens EU functionarissen op hangende pootjes terug komen en smeken om de westerse produkten tot op heden nog niet gebeurd en zal ook niet gebeuren.

 • henk11

  <span style='text-decoration: underline;'>elke filosofie op de grondprijs wordt vaak bepaalt door eigen mening en mat men zelf graag  wil
  de werkelijke grondprijs wordt toch echt bepaald door koper en verkoper  </span>

 • gjcamps


  Ja Luctor, zoals het Spaanse spookvliegveld van Ciudad Real dat inmiddels een half miljard Euro gekost heeft en nu voor 10.000 euro (hoogste bod) aan Chinese investeerders overgaat.
  De acceptatie graat bij de belasting betaler is overschreden. En de netto ontvanger landen willen bijvoorbeeld ook geen vluchtelingen opnemen of meelappen voor Griekenland.

 • piethermus1

  Ach. Gjcamps haalt er ook al weer van alles bij wat er niet toe doet. Discissievervuiling heet zoiets. Je gaat je gang maar. Ik reageer er niet op en reageer hooguit op de kern.

 • LUCTOR

  @ piethermus1 Dit is de kern, de kern van dit artikel export naar Rusland ingestort maar Rusland importeerd nog steeds zij het via andere kanalen. Wanneer komende winter Rusland de gaskraan dicht draaid schieten hier de prijzen de lucht in. Er had beter kunnen staan door het invallen van de Rusische import uit EU landen begint de EU toren steeds meer te wankelen.

 • piethermus1

  draait i.p.v. draaid, inporteert i.p.v. importeerd

 • Mozes

  @piethermus, het wordt op internetfora als een zwaktebod gezien als je een ander afkat op spelfouten. Juist door een eventuele spelfout te accepteren blijft het toegankelijk voor iedereen en voorkom je elitair gedoe. 

 • hornblower

  piethermus1 # 17. als je zo reageert op een ander zn tekst vind ik je maar een zielig figuur.

 • piethermus1

  ok! horatio... ik snap het hoor

  @ mozes... iemand die mij gaat vertellen wat de kern is, terwijl het de kern niet is, die verdient het om een beetje op zijn nummer gezet te worden.

 • piethermus1

  oh ja... ik maakte zelf trouwens ook een typfout...

 • gjcamps

  Geen probleem Piethermus, zal de spelchecker wel zijn, gebeurt mij ook wel eens.
  Luctor treft wel de kern, zij het niet direkt, hij schrijft bij #16 dat de EU toren wankeld en dat klopt. Europa is geen land maar een continent met landen en dat is het grote verschil met bv een USA of Rusland. Alleen in Brussel leven ze wel in die illusie.

 • LUCTOR

  Piethermus1<em> D</em><em>e Kern draait niet om typefouten,zo spreekt de Heer Poetin geen woord Engels alleen wat gebrekkig Duits en toch begrijpen ze de kern van zijn boodschap.</em>

 • flyinghollander

  Putin spreekt wel Engels.
  Gjcamps wat met de tartaren Hoe gaat het met hun op de krimp? 
  Moscow wil niemand in hun achtertuin net zo goed dat VS dat doet, Cuba.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.