height:550px AlgemeenNieuws

Export naar Rusland ingestort

Den Haag – De export naar Rusland is de eerste vier maanden ver achtergebleven bij vorig jaar. In totaal ging voor €1,26 miljard aan producten naar Rusland vanuit Nederland, tegen €2,07 miljard een jaar eerder.

De agrarische sector behoort tot de grote verliezers. Er ging bijvoorbeeld voor €52,8 miljoen minder kaas naar Rusland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trekkerexport valt ver terug

De klap is het grootst bij machines en vervoermaterieel. Er ging voor €280 miljoen minder aan machines en vervoermaterieel naar Rusland. De verkoop van trekkers, die Nederland vooral doorvoert, daalde met €62,6 miljoen.

Het CBS stopt in de analyse de landbouwexport in de categorie natuur- en voedingsproducten. Het verschil met de normale landbouwexportcijfers die het produceert, zit hem in het meenemen van bodemschatten exclusief olie en gas. De uitvoer van natuur- en voedingsproducten daalde van €350 miljoen in 2014 tot €220 miljoen. In 2013 bedroeg de export €380 miljoen.

Roebel, Poetin’s toorn

Waar in 2013 de export vooral leed onder een verzwakking van de roebel, die weer samenhangt met de prijsdaling voor olie, is de daling later ook ingegeven door een Russische importstop voor veel agrarische producten. De export van groente ging hier ook gebukt onder. Deze daalde voor de periode van januari tot en met april met €28,1 miljoen. Juist voor de groente-export was Rusland een groeimarkt. Ook de fruitexport is gedaald.

Beheer
WP Admin