AlgemeenNieuws

ZLTO tegen verhandelbare fosfaatrechten

Den Bosch – ZLTO is tegen verhandelbare fosfaatrechten.

De boerenorganisatie wil voor elke melkveehouderij de milieugebruiksruimte in kilo’s fosfaat vastzetten op basis van forfaitaire normen en een datum in het verleden. Dat schrijft ZLTO-bestuurder Toon van Hoof op de ZLTO-website. Volgens een woordvoerder van ZLTO wordt de visie ook door LTO Nederland gedeeld.

Van Hoof noemt het fosfaatsysteem “geldverslindend” en stelt dat het nauwelijks stuurt op verduurzaming en milieuverantwoord produceren. Van Hoof zegt dat op verschillende niveaus voortdurend overleg plaatsvindt met het ministerie van Economische Zaken, maar wat betreft ZLTO niet over de invoering van fosfaatrechten.

De ZLTO verstaat onder de milieugebruiksruimte het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. Aan het plafond zelf wil ZLTO niet tornen. Het netto resultaat van 17.000 melkveehouderijen keer de vastgestelde gebruiksruimte, is bij elkaar opgeteld dan het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo. Voldoet een melkveehouder niet, dan volgt een sanctie, en wanneer hij efficiënter gaat produceren, ontstaat ruimte voor bedrijfsontwikkeling.

Beheer
WP Admin