Home

Nieuws 16 reacties

Specialisten beoordelen Nederlands ammoniakbeleid

Wageningen/Den Haag – Een internationale evaluatiecommissie Ammoniak heeft deze week onder leiding van de Britse stikstofdeskundige Mark Sutton de wetenschappelijke onderbouwing van het Nederlandse ammoniakbeleid getoetst. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zegde de evaluatie vorig jaar toe, nadat er veel onrust was ontstaan over de juistheid van het Nederlandse ammoniakbeleid.

Vorige week werd duidelijk dat uit onderzoek van het Mesdagfonds blijkt dat de resultaten van de rekenmodellen die worden gebruikt in de buurt van de werkelijk gemeten waarden van ammoniakdepositie komen. Wel is er structureel te veel ammoniak gemeten. Dit kan oplopen tot 20 procent afwijking.

Uit eerder onderzoek van onderzoekers Jaap Hanekamp en Marcel Crok, waarover V-focus vorig jaar publiceerde, blijkt dat de resultaten van metingen in het veld naar emissiearm uitrijden van mest niet in lijn zijn met modelberekeningen die gebruikt worden in het ammoniakbeleid.

Hanekamp en Crok zijn uitgenodigd om uitleg te geven aan de evaluatiecommissie, maar hebben hiervoor bedankt. De belangrijkste reden hiervoor is dat Wageningen Universiteit geen inzage wil geven in de meetresultaten van hun onderzoek. "Dat maakt het onmogelijk om te controleren of de emissiefactoren die aan de verschillende bemestingsmachines zijn toegekend door de overheid kloppen", stellen onderzoekers Hanekamp en Crok.

Laatste reacties

 • .....

  Best verdacht dat er geen inzage te krijgen is in de meetresultaten van het onderzoek van Wageningen

  Vast weer een Diederik Stapel achtig figuur aan het werk geweest daar..........................

 • greta 1475

  Criminelen dat zijn het we worden al jaren voor de gek gehouden maar het zal nooit naar buiten komen !

 • Jan Mark

  Dat klinkt inderdaad alsof het niet deugd Wageningen. Misschien komen ze er eindelijk achter dat het Wageningse idee van emissie-arm uitrijden niet daadwerkelijk emissie-arm is, zou wel tijd worden dat ze erachter komen. Onderzoek wegmoffelen is dan altijd goed voor de relatie met Cumela lijkt mij.

 • alphons1


  directeur wageningen en tegelijk ker tijd van de  fosfaat insdustie. en da adviseerd de overheid

 • koestal

  het is gekonkel over de rug van de boer

 • alco1

  Ze zeggen maar wat om wijs te doen.

 • veldzicht

  Het meten van amoniakdepositie is een (klopt niks van) de schadelijkheid op een 10 km. verder op gelegen natuur gebied aantonen is helemaal ,n lachertje
  zo als bij de nieuwkoopse plassen het geval is. net als @alco zegt ze zeggen maar wat wat om wijs te doen.wat dat betreft laten de boeren verschrikkelijk met ze sollen door een paar van die opvreters.

 • De Waard

  boeren werken er zelf volop aan mee met emissie arme stallen bouwen...

 • veldzicht

  De Waard#8,je moet wel anders krijg je geen vergunning.

 • hornblower

  Gelden van boeren en andere aanverwante bedrijven hebben mede mogelijk gemaakt dat het onafhankelijk onderzoek van Hanekamp en Crok doorgang kon vinden , er was ongeveer 40.000 euro voor nodig. NMV heeft dit mede ondersteund in het werven van sponsors en gelden. LTO is hier wel voor benaderd maar heeft zoals  sommigen verwacht hadden  hebben LTO bestuuders hier voor bedankt! Ik zeg LTO BESTUURDERS, velen  LTO leden hadden het prima gevonden als LTO hieraan wel had meegedaan. Als het om deze ammoniak kwestie gaat begint het bij de LTO te stinken! LTO heeft met de regerings en ambtenaren meegeblaft in het verleden, lees: AANNAMES. Zolang er geventileerd  moet worden tijdens het mixen bestaan er geen emmissie arme stallen! Zolang er gassen moeten ontsnappen uit mest silo's, tijdens het roeren hebben kappen geen zin! Zijn er bij LTO beleidsmedewerkers in dienst of markt kooplui? U mag het zeggen.

 • zon

  Als door onderzoek te voren komt dat oud onderzoek niet klopt dan moet wetgeving die op oude gegevens gemaakt is aangepast worden.
  Als de overheid dat niet wil dan zit er maar 1 ding op,de gang naar de rechter.

  De landbouw doet dat zelden maar andere sectoren zijn daar heel snel mee en vaak met goed resultaat.

  De LTO moet hier zeker werk van maken,het is een grotere organisatie met capaciteiten,wanneer ze hier niks mee doen kunnen ze zichzelf beter opheffen ipv de boeren tegenwerken.

 • jehanvankroaks

  Rijst bij mij de vraag,
  waarom Wageningen Universiteit geen inzage wil geven in de meetresultaten van hun onderzoek........
  Denk dat daar maar eerst een waarheids getrouw en controleerbaar antwoordt op moet komen....
  Will wageningen universiteit dat niet ?   dan  zetten ze zichzelf wmb volledig buitenspel.

 • kremer

  En wat is nu de uitslag, het is door een int. panel getoetst en nu?

 • veldzicht

  Heeft die internationale evaluatiemommissie ook mee genomen hoeveel CO2
  en amoniak het gras en akkerbouwgewassen uit de lucht haalt en en hoeveel zuurstof het op levert? en de bergen afval(veevoer) wat wordt opgeruimt
  tot hoog waardig voedsel en ONMISBARE MEST, die milieu en dieractivisten meten alleen maar wat er uit die beesten komt,de processen die daar voor  afgaan 'vergeten' ze
  gemakshalve maar liever  anders kon het plaatje er wel eens heel anders uit zien.

 • Foxxy

  Lijkt me duidelijk !

  Betaal mij 40.000 Euro voor een onderzoek , je krijgt alleen nooit de uitslag !!

  oud gezegde : Als je in de stront begint te roeren , gaat ze stinken !!

  lijkt me duidelijk dat hier een luchtje aan zit !

 • fa. de Graaf


  Laat die Europese burocratische graaiers zich bemoeien met hun eigen zaken en onze boeren met rust laten.

   

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.