Home

Nieuws

Pluimveesector VS wint WTO-zaak

Genève – Indiase importbeperkingen voor Amerikaanse pluimveeproducten zijn 'discriminerend en niet gerechtvaardigd'. Dat heeft een panel van de Wereldhandelsorganisatie WTO in hoger beroep bepaald. De uitspraak betekent een belangrijke overwinning voor Amerikaanse pluimvee-exporteurs, die al sinds 2007 de toegang tot India is ontzegd.

India stelde in 2007 een importverbod in nadat in de VS laagpathogene vogelgriep was vastgesteld. In 2012 stapte de VS naar de WTO. India rechtvaardigde haar actie door te stellen dat laagpathogene vogelgriep kan muteren tot een hoogpathogene variant. Laagpathogene vogelgriep maakt dieren niet ernstig ziek, hoogpathogene vogelgriep wel.

De WTO stelt dat India dergelijke maatregelen niet heeft ingevoerd voor andere landen met laagpathogene vogelgriep. Bovendien wijst de WTO erop dat India volgens WTO-regels onderscheid moet maken tussen gebieden waar de ziekte niet of nauwelijks heerst en gebieden waar de ziekte zich wel heeft verspreid. De laatste vaststelling is belangrijk.

De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack noemt het besluit van de WTO een 'grote overwinning' die het pluimveecomplex in de VS kan helpen. De Amerikaanse pluimveesector denkt normaliter voor zo'n $300 miljoen aan pluimveeproducten naar India te kunnen exporteren. Vilsack stelt in een gezamenlijke verklaring met handelsvertegenwoordiger Michael Froman ook dat de uitspraak landen erop wijst dat importverboden op wetenschap gebaseerd moeten zijn.

De VS maakt momenteel de grootste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep ooit mee. Een serie landen heeft besloten alleen pluimvee uit besmette delen van de VS stil te leggen, maar onder meer China en Zuid-Korea houden zich zogezegd aan de 'Indiase lijn'. India heeft nog niet aangegeven hoe ze omgaat met de WTO-uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.