Home

Nieuws

Opheffing schappen niet ervaren als extra regeldruk

Den Haag - Ondernemers klagen niet over de regeldruk die is verschoven van de productschappen naar de Rijksoverheid.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Er zijn wel mogelijkheden de regeldruk te verminderen. Die zitten vooral in het efficiënter inrichten van aangiftes en registraties, waarbij dubbel werk kan worden voorkomen, of waarbij sprake is van steeds herhaalde ontheffingen.

Voorbeeld van het laatste is de ontheffing die veel bedrijven in de gemeente Opperdoes structureel aanvragen en krijgen voor het verbod om meer dan eens per drie jaar aardappelen te telen. Volgens de onderzoekers zou het beter zijn die ontheffing i de regelgeving op te nemen, zodat niet steeds dezelfde ontheffing hoeft te worden ingediend.

Scharrelpluimveebedrijven hebben te maken met hoge toezichtlasten, omdat bij elk koppel wordt gecontroleerd of aan alle gestelde eisen is voldaan. Die kosten komen bovenop de gewone nalevingskosten. In gesprekken met de onderzoekers hebben verschillende pluimveehouders aangegeven vanwege de hoge lasten te stoppen met het houden van scharrelpluimvee.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat onderzoeken of het mogelijk is de regeldruk te verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.