Home

Nieuws 7 reacties

Kabinet wil meer groene groei

Den Haag - Nederland scoort gemiddeld als het gaat om groene groei. Dat blijkt uit de derde Monitor Duurzaam Nederland.

Het kabinet wil de groene groei verbeteren. Zo wil het kabinet dat de hoeveelheid voedselverspilling wordt verminderd en dat er meer nutriënten worden teruggewonnen uit mest. "Het niveau van de milieudruk op een aantal terreinen is nog te hoog om aan de beleidsdoelen te voldoen. De omvang van de luchtvervuiling brengt nog steeds gezondheidsrisico's met zich mee en het gebruik van grondstoffen, met name in het buitenland, ligt te hoog", schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Er liggen volgens hem nog belangrijke kansen voor recycling van afval en bijproducten. Ook is het olie- en gasgebruik nog te groot en kan de uitstoot van CO2 verder worden verminderd. Daarnaast staat de biodiversiteit nog te veel onder druk.

De laatste tien jaar is de Nederlandse economie gegroeid, terwijl bijna alle emissies en het verbruik van grondstoffen zijn afgenomen. Voor energie is sprake van een relatieve ontkoppeling; het energiegebruik is minder snel gegroeid dan de economie. "Europees gezien scoort Nederland daarmee gemiddeld", schrijft Kamp. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  'Zo wil het kabinet dat de hoeveelheid voedselverspilling wordt verminderd en dat er meer nutriënten worden teruggewonnen uit mest.'
  Dus mestconcentraat gaan gebruiken ipv. kunstmest gaat binnenkort doorgang vinden in de 2e kamer? En biogasinstallaties kunnen ook gebouwd worden zonder tegenspraak van de burgers die buitenaf wonen. Het zal tijd worden. De agrarische ondernemers zijn er al klaar voor, maar andere partijen houden teveel tegen.

 • Bloemestein


  @#1

  Zoals altijd zal dit wel weer vaslopen in de ambtelijke molen. Als een ambtenaar iets niet kent, of begrijpt, zoals mestvergisting wordt er maar al te vaak 'nee'verkocht.Ook het klootjesvolk is al teveel beïnvloed door onwetende beroeps tgenstanders en zal zich achter elk protest scharen.

 • Koos

  Mest zonder nutriënten is schoon water en dat hoef ik niet over mijn land uit te rijden

 • m.en.mh.miedema

  Dus van vliegveld Lelystad een tweede Schiphol maken gaat ook niet door? Tuurlijk wel, die zgn groene groei met de daarbij behorende belemmeringen/beperkingen komen op het bordje vd landbouw terecht. Busines as usual.

 • juur

  Bloemenstein, Mensen met een lage mentaliteit, die menen dat alles kan en moet.
  Het streven is toch een leefbare omgeving voor iedereen. Dit is toch de bedoeling volgens LTO in de media.

 • alco1

  Juur lijkt me net zo'n Kees Slingerland uit een artikel wat ik las over deze Groen Links raadslid uit Hardenberg. Bij zijn afscheid werd gememoreerd aan de vele plannen die hij tegen had kunnen houden. 
  Echter met begrotingen had hij zich nooit bemoeid.
  Daar draait echter alles om.
  Als dat juk er niet zou liggen zou ik alles in groen doen veranderen.

 • w v gemert


  Bebouwdekom afsluiten voor alle verkeer mijnheer de VVD-er,in grote diesel slurpende bak.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.