Home

Nieuws 5 reacties

'Gemeente kan vergunning weigeren om gezondheidseffect'

Den Haag - In de nieuwe omgevingswet is het mogelijk voor gemeenten om vergunningen te weigeren op basis van het effect van een bedrijf op de volksgezondheid. Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu tijdens de behandeling van de nieuwe omgevingswet in de Tweede Kamer.

In de oude wetgeving was dit niet mogelijk, zo bleek tijdens de Q-koortsepidemie. Dat komt volgens Schultz omdat gezondheidseisen niet gesteld konden worden in bestemmingsplannen. "In de omgevingswet kan dit wel", aldus Schultz. Voorwaarde is dat er een duidelijke link is tussen volksgezondheid en bijvoorbeeld een veehouderijbedrijf. "Een vergunning mag niet alleen op gevoel geweigerd worden", zegt Schultz.

Tweede Kamerleden Eric Smaling (SP), Stientje van Veldhoven (D66) en Albert de Vries (PvdA) vinden het belangrijk dat in de nieuwe omgevingswet een mogelijkheid komt voor gemeenten en provincies om vergunningen niet te verlenen vanwege effecten voor volksgezondheid. "In de omgevingswet zijn de sturingsmogelijkheden voor gemeenten op basis van gezondheid voldoende geborgd. Daarbij is sprake van een evenwicht tussen gezondheid van de omwonenden en rechtszekerheid voor de initiatiefnemer. Niemand wil immers dat mensen ziek worden of dat de overheid de uitbreiding van ziekmakers niet zou kunnen tegenhouden", aldus Schultz. Ze voegt eraan toe dat er voor ondernemers ook geen situatie van willekeur mag ontstaan, waarbij initiatiefnemers geen zekerheid meer hebben over bijvoorbeeld bedrijfsuitbreidingen of het verkrijgen van een vergunning.
Gemeenten krijgen in de omgevingswet de mogelijkheid om op gezondheid te sturen en bijvoorbeeld geen uitbreidingen toe staan of alleen onder bepaalde condities. Als spoed vereist is, kan een omgevingsplan tijdelijk worden bevroren en worden nieuwe vergunningsaanvragen tijdelijk bevroren, waarmee uitbreiding van veehouderij kan worden tegengehouden als dat nodig is.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken werkt aan een wet waarin gemeenten en provincies grenzen kunnen stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven in het kader van volksgezondheid.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mw. Schultz van Haegen kan dit beweren maar dat wordt door gezondheidsdiensten, gemeenten, initiatiefnemers, juristen, adviseurs en provincies betwijfeld.

  Beleidsvrijheid bij agrarische vergunningverlening in de omgevingswet om volksgezondheid is beperkt. Onlangs is dit heel helder gemaakt aan I&M.
  De minister heeft boter op haar blonde krullen.

 • Mozes


  @Burnetti, wat jij wilt is rechteloosheid en willekeur voor de boer door een systeem waarbij op basis van <span style='text-decoration: underline;'>niet</span> aangetoonde bezwaren vergunningen geweigerd kunnen worden. Ik ben blij dat de minnister toch nog de uitgangspunten van de rechtsstaat overeind houdt. 

 • Burnetti

  Beste Mozes
  Ik waardeer je inbreng al jaren. Maar wacht even af voor je denkt te weten wat ik wil.
  Lokaal beleid komt er gewoon. Dat gaan jij nog ik tegenhouden.

 • Burnetti

  <>

  <>

  Elke initiatiefnemer kan er tegenaan lopen. Zeer ongewenste maar noodzakelijke noodrem bij slechte wetgeving. Jurisprudentie is op basis van Q-koorts zo rond.

 • Burnetti

  <>

  @Mozes: je ziet dat het iets anders ligt dan je schetst.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.