Home

Nieuws

EU en Japan: handelsdeal nog in 2015

Tokio – De EU en Japan willen nog voor het einde van 2015 een vrijhandelsverdrag afsluiten.

Dat zeiden politieke leiders na afloop van een speciale top in Tokio. Japan is na de VS en China de grootste economie wereldwijd en beschermt haar weinig competitieve landbouw met torenhoge importheffingen en kent zware sanitaire en fytosanitaire eisen.

De top werd bijgewoond door de Japanse premier Shinzo Abe en van Europese zijde door Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. De EU en Japan hebben reeds 10 officiële onderhandelingsrondes achter de rug. De volgende ronde zal eind juli plaats vinden in juli.

Zwaar landbouwdossier

De twee lastigste onderwerpen zijn auto's en motoren en landbouw. Japan is een zeer competitieve producent van auto's en motoren en vooral Italië en Frankrijk vrezen door meer concurrentie van merken als Toyota, Honda en Nissan. Andersom lijkt Japan volgens persbureau Agra Europe niet bereid de markttoegang te vergroten voor onder meer varkensvlees, rundvlees en kaas.

Een ander issue is de beschermde herkomstbenaming. Net als onder meer de VS wil Japan zich vooralsnog niet committeren aan de strenge bescherming die in Europa geldt. Eerder gingen Singapore en Zuid-Korea in verdragen met de EU uiteindelijk wel akkoord met het vergroten van de bescherming van namen als champagne of Parmaham.

Japan kent strenge sanitaire en fytosanitaire eisen. Volgens sommige critici is het strenge regime mede bedoeld om de eigen boeren te beschermen. Japan is één van de grootste importeurs van voedsel wereldwijd en vindt zichzelf kwetsbaar. Op dit moment zijn importen goed voor zo'n 40 procent van de voedselbehoefte in het land.

De onderhandelingen worden bemoeilijkt doordat beide landen met een grotere handelsdeal bezig zijn. De EU is met de VS in gesprek over een breed handels- en investeringspact, TTIP genoemd, terwijl Japan met onder meer de VS, Vietnam, Chili en Australië onderhandelt over een handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.