Home

Nieuws 1 reactie

Aandeel hernieuwbare energie stijgt fors

Den Haag - In 2014 was 5,6 procent van het totale Nederlandse energieverbruik gewonnen uit hernieuwbare energie. Dat is 0,8 procent meer dan in 2013, de sterkste toename sinds 2010. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.ú

In 2013 was het aandeel hernieuwbare energie van het totaal verbruik in Nederland 4,8 procent. De sprong in 2014 met bijna 1 procent is de grootste groeispurt sinds 2010. In 2010 was het aandeel hernieuwbare energie 4 procent. In de periode 2011 tot 2014 is de groei nauwelijks toegenomen. Sinds vorig jaar dus weer wel.

In 2014 maakte hernieuwbare energie 5,6 procent van het totale Nederlandse energieverbruik uit. Nederland streeft naar 14 procent hernieuwbare energie in 2020. Dit maakte het CBS maandag bekend. De sterke stijging komt omdat er in 2014 minder energie is verbruikt in Nederland, waardoor het aandeel relatief steeg. De afname van aardgas nam af in 2014 vanwege het warme weer en de afzet van motorbrandstoffen daalde eveneens. Het aandeel steeg ook omdat er daadwerkelijk meer hernieuwbare energie is geproduceerd.

Biomassaketels bij bedrijven

Vorig jaar is het gebruik van hernieuwbare energie voor warmte en vervoer toegenomen, terwijl het verbruik voor elektriciteit ongeveer constant bleef. In 2014 was ongeveer de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, 40 procent voor elektriciteit en ruim 10 procent voor vervoer. De sterkste toename komt door de biomassaketels voor warmte bij bedrijven. Deze toename wordt onder andere veroorzaakt doordat deze techniek nu in aanmerking komt voor subsidie.

Ook via andere technieken steeg het verbruik van hernieuwbare warmte. Groei zat vorig jaar bij het verbruik van warmte afvalverbrandingsinstallaties, aardwarmte, bodemenergie en biogas. De belangrijkste techniek voor de benutting van hernieuwbare warmte blijft biomassa bij huishoudens. Het gaat dan vooral om houtkachels.

Eén reactie

  • ed12345


    Hier in oost canada wordt vooral in de steden het steeds moeilijker gemaakt om een houtkachel te hebben ,daarin tegen op het platte land zijn vooral de nieuwere en veel zuinigere houtkachels erg populair

    Ik denk dat het ook wel wat te maken heeft met het feit dat er op brandhout geen accijnzen zitten

Of registreer je om te kunnen reageren.