Home

Nieuws 1 reactie

13 miljoen kilo fosfaat afgezet

In de eerste vier maanden van 2015 is circa 13 miljoen kilo fosfaat afgezet. Dit is inclusief MVO's, VVO's en regionale mestafzet. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl. In totaal moet dit jaar 28 miljoen kilo fosfaat buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet.

Uit cijfers van RVO.nl blijkt dat in de periode januari tot en met april ongeveer 13 miljoen kilo fosfaat is afgezet. Dat is ongeveer 3 miljoen kilo fosfaat meer afzet dan vorig jaar in dezelfde periode.

Meeste kilo's in Zuid

In de regio Zuid zijn de meeste kilo's fosfaat afgezet, namelijk ruim 7,3 miljoen kilo. In deze regio is 21 procent meer fosfaat van de veebedrijven afgevoerd dan vorig jaar. In de regio Oost en Overig is de stijging veel groter.

Oosten

In het Oosten is dit jaar 88,5 procent meer mest afgezet in de eerste vier maanden dan vorig jaar in dezelfde periode.  Ook het aantal geregistreerde transacties in deze regio steeg aanzienlijk, namelijk met 115 procent.

Overige regio's

In regio Overig nam het aantal transacties met 87 procent. Het aantal afgezette kilo's fosfaat nam toe in deze regio met 1,2 miljoen kilo in 2014 naar 2 miljoen kilo fosfaat in 2015.

VVO

Het aantal afgesloten VVO's waarbij de ene veehouder de mestverwerkingsplicht van de andere veehouder overneemt, nam iets af in de eerste periode van dit jaar (-15 procent). Het aantal veehouders dat de mest afzet binnen een straal van 20 kilometer neemt iets toe (+ 17 procent).

Positief

Cumela laat weten positief te zijn over de hoeveelheid fosfaat dat is afgezet in de eerste vier maanden en zegt op basis van deze cijfers te verwachten dat de norm van 28 miljoen kilo die aan het einde van dit jaar buiten de Nederlandse landbouw moet zijn afgezet, wordt gehaald.

In 2014 ging bijna 32 miljoen kilo fosfaat in dierlijke mest de grens over.

Eén reactie

  • jvhoof

    Als we die 28 miljoen kg fosfaat dan ook weer van de produktie af kunnen halen is er niet zo veel aan de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.